Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.03.2019

Результати роботи Могилів-Подільської прокуратури Вінницької області за 2018 рік мовою цифр

Проаналізувавши стан здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням, вирішення, відповідно до закону, інших питань під час кримінального провадження, нагляду за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку встановлено наступне.

Рівень кримінальних правопорушень на 10 тис. населення по Могилів-Подільському району, у порівнянні з 2017 роком, збільшився на 26% (68,8 злочинів проти  54,5 злочинів у 2017 році).

Водночас, необхідно зазначити, що протягом 2018 році місцевою прокуратурою виявлено 9 укритих від обліку органами поліції злочинів.

Відсоток розкриття кримінальних правопорушень за остаточними результатами досудового розслідування складає 62,4% (по області 51,7%).

Однак, викликає занепокоєння досить низький відсоток розкриття кримінальних правопорушень минулих років – 1,7% (по області 1,6%), що може свідчити про розкриття органами поліції лише злочинів у яких відомі з моменту реєстрації кримінального провадження особи, що їх вчинили та не вжиття достатніх заходів оперативними підрозділами Могилів-Подільського відділу поліції щодо розкриття злочинів вчинених в умовах неочевидності.

Збільшилась кількість особливо тяжких злочинів з 10 до 19, тобто майже вдвічі більше (по області зменшення на 1,4%) та злочинів невеликої тяжкості з 209 до 237, тобто на 13% (по області збільшення на 8%).

Однак,  зменшилась кількість тяжких злочинів з 159 у минулому році до 125 у поточному, або  на  22% (по області зменшення на 6%), та злочинів середньої тяжкості з 235 до 207 на 12 % (по області зменшення на 15%).

Збільшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи – із 124 до 159 злочинів, тобто на 28% (по області збільшення на 3,4%) .
Водночас, як негатив, можна відмітите те, що в 2018 році вчинено вдвічі більше умисних вбивств (4 проти 2 вбивств у 2017 році).

У півтора рази збільшилась кількість злочинів (з 6 до 9) проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

Протягом 2017 та 2018 років не зареєстровано жодного злочину проти волі, честі та гідності особи. Також в 2018 році не зареєстрованого жодного злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, тоді як в 2017 році зареєстровано 1 такий злочин.

Також необхідно зазначити про зменшення кількості злочинів проти власності з 352 до 301, тобто на 14,5% (по області зменшення на 17,7%) у тому числі крадіжок з 287 до 233 та шахрайств з 50 до 39, однак збільшилась кількість грабежів з 2 до 8 та розбоїв з 1 до 3.
Вдвічі зменшилась кількість злочинів у сфері господарської діяльності (з 24 до 12), злочинів проти довкілля (з 2 до 1) та громадської безпеки (з 14 до 7).

Зменшилась (з 18 до 15)  кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Також зменшилась кількість злочинів проти громадського порядку та моральності з 3 до 2.

Майже на рівні минулого року залишилась кількість злочинів щодо незаконного обігу наркотичних засобів (26 проти 27 у 2017 році).

Незважаючи на незначне зменшення (з 138 до 131 злочинів), ще на досить великому рівні є кількість злочинів вчинених особами які раніше вчиняли злочини, що свідчить про недостатність вжитих профілактичних заходів відносно осіб вказаної категорії.

Викликає занепокоєння збільшення більше ніж вдвічі (з 11 до 24 злочинів) вчинених неповнолітніми, що вказує про відсутність належної злагодженої роботи правоохоронних органів щодо попередження підліткової злочинності.

Також є негативною тенденцією збільшення на 68% кількості злочинів вчинених особами в стані алкогольного сп’яніння (79 в 2018 році проти 47 у 2017 році.

 Характеризуючи стан досудового розслідування слід зазначити, що на кінець 2018 року в залишку перебувало 1175 кримінальних проваджень, тоді як на початок минулого року – 963 провадження, тобто відбулося збільшення на 212 кримінальних проваджень, що перебувають у провадженні слідчих поліції.

У деяких провадженнях слідчими порушуються вимоги ст. 28 КПК України щодо забезпечення проведення розслідування у розумні строки.

Упродовж 2018 року завершено досудове розслідування направленням до суду обвинувальних актів та клопотань у 173 кримінальних провадженнях, тоді як в 2017 році – в 171 провадженні. Однак зменшено кількість закритих кримінальних проваджень (522 проти 547 у 2017 році), що суттєво вплинуло на збільшення кількості проваджень, які перебувають у залишку.

Досить негативною є тенденція щодо відшкодування збитків, заподіяних злочинами. Так, за наслідками досудового розслідування у 2018 році встановлено збитків на суму 825 тис.грн., із яких відшкодовано лише 249 тис.грн., тоді як у 2017 році встановлено 438 тис.грн. та відшкодовано 326 тис.грн.

За результатами досудового розслідування до суду скеровано лише1 обвинувальний акт щодо вчинення корупційного правопорушення у бюджетній сфері. Проте у сфері земельних відносин та природоохоронній сфері не скеровано до суду жодного обвинувального акту.

У 2018 році під час ведення ОРС, лише в 1 випадку матеріали оперативно-технічних заходів були використані як доказ у кримінальному провадженні.

Викликає занепокоєння непоодинокі факти неналежного або несвоєчасного виконання оперативними підрозділами Могилів-Подільського відділу поліції доручень слідчих про проведення слідчих (розшукових) дій, що призводить до порушення розумних строків досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Під час перевірки законності закриття слідчими кримінальних проваджень виявлено 61 незаконну постанову про закриття, які скасовані прокурорами та відновлено досудове розслідування у даних провадженнях.

Могилів-Подільською місцевою прокуратурою у зв’язку з неналежним виконанням службових обов’язків посадовими особами Могилів-Подільського відділу поліції, внесено до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області 12 вказівок про проведення службових перевірок, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 7 працівників поліції, а відносно 34 працівників поліції не накладались дисциплінарні стягнення у зв’язку з обмеженням попередньо накладеними стягненнями.

Під час підтримання публічного обвинувачення в суді прокурорами Могилів-Подільської місцевої прокуратури забезпечено участь у розгляді 586 кримінальних проваджень судами першої інстанції, за результатами яких винесено 225 обвинувальних вироки.

У ході здійснення представницької діяльності пред’явлено  43 позови, за результатами розгляду яких 36 позовів задоволено на загальну суму 1 млн. 308 тис.грн.

Зокрема, у сфері земельних відносин пред’явлено 20 позовів на суму 2792,9 тис.грн., на відшкодування шкоди завданої злочинами пред’явлено 10 позови на суму 265,9 тис.грн., у сфері бюджетних відносин пред’явлено 5 позови на суму 133 тис. грн., у сфері захисту навколишнього природного середовища 3 позови на суму 87 тис. грн. (один з яких на суму 32 тис. грн. задоволено, а два позови перебувають на розгляді).

Крім того, упродовж 2018 року Могилів-Подільською місцевою прокуратурою забезпечено реальне виконання позовів (у тому числі позовів минулих років) на загальну суму 2 млн. 225 тис. грн.

У ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, упродовж 2018 року Могилів-Подільською місцевою прокуратурою виявлялися порушення вимог законодавства в діяльності Могилів-Подільського прикордонного загону, ДУ «Могилів-Подільська виправна колонія № 114», Могилів-Подільського МРВ з питань пробації, Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області та інших піднаглядних огранів.

Так, на усунення вказаних порушень внесено 49 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 15 службових осіб ДУ «Могилів-Подільська виправна колонія № 114», 1 службову особу Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області, а також попереджено про недопущення порушень 9 працівників поліції та 7 працівників органу пробації. Скасовано 3 акти ДУ «Могилів-Подільська виправна колонія № 114», внесено 1 апеляційну скаргу на постанову суду про застосування адміністративного стягнення у виді громадських робіт.

Крім того, протягом 2018 року в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 7 подань про виявлення  порушень антикорупційного законодавства, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 3 працівників органів місцевого самоврядування.


 Могилів-Подільська місцева прокуратура

кількість переглядів: 1763