Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2019

У прокуратурі Вінницької області обговорено питання захисту конституційних прав в’язнів (фото)

Сьогодні, 21 лютого, у прокуратурі Вінницької області? відбулась нарада з обговорення проблемних питань повноти застосування законів під час виконання кримінальних покарань, стану дотримання конституційних прав в’язнів, у тому числі, щодо їх медичного забезпечення та прокурорського нагляду з цих питань.

У нараді взяли участь керівники державної кримінально-виконавчої служби, національної поліції, органів пробації та установ системи охорони здоров’я.

Під час обговорення учасники наради визнали, що, нажаль, ще існують проблеми належного матеріально-побутового й санітарно-епідеміологічного забезпечення в’язнів, при працевлаштуванні засуджених та застосування до них стягнень. Недостатньою є соціально-психологічна та наглядова діяльність установ виконання покарань, засудженими допускається вчинення злочинів, суїцидів, втеч тощо.

Виступаючи перед присутніми, заступник прокурора області Сергій Сухоребрий зазначив, що незважаючи на реорганізацію у минулому році системи медичного забезпечення в’язнів, стан надання медичної допомоги цій категорії осіб на території області потребує суттєвого покращення.

Так, досі триває процес передачі матеріально-технічної бази ліквідованих медичних частин до новостворених, штат медперсоналу повністю не укомплектований, а наявний кадровий потенціал лікарів потребує невідкладного підвищення кваліфікації, для засуджених не працює програма «Доступні ліки».

Крім того, на нараді обговорено проблемні питання у діяльності органів національної поліції, працівниками якої не у повній мірі вживаються передбачені законом заходи, спрямовані на виконання судових рішень про призначення кримінальних покарань у виді арешту та позбавлення волі. Мають місце випадки порушення порядку виконання вироків суду у виді обмеження волі.

Порушуються вимоги законодавства під час адміністративного затримання та доставлення громадян, виконанні адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту.

Мають місце недоліки у роботи органів пробації в області при виконанні покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

Начальник галузевого відділу прокуратури області Любомир Вахула звернув увагу присутніх на не вирішених питаннях щодо початку роботи стаціонарного відділення міжобласного центру судово-психіатричної експертизи та створення на базі Вінницької обласної психіатричної лікарні № 2 відділення для стаціонарного лікування осіб, яким судами призначено примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до відділення із суворим наглядом.

За результатами наради узгоджено ряд організаційно-практичних заходів, спрямованих на усунення виявлених порушень вимог кримінально-виконавчого законодавства, які взято до виконання всіма учасниками цього заходу та контроль прокуратури області.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2020