Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.02.2019

Руслан Нікітчин: На Вінниччині викрито схеми заволодіння бюджетними коштами при наданні послуг чи проведенні робіт (фото)

Сьогодні, 15 лютого, на брифінгу, де мова йшла про корупційні прояви у бюджетній сфері, перший заступник прокурора Вінницької області Руслан Нікітчин, сказав, що у регіоні мають місце схеми заволодіння бюджетними грошима при наданні послуг чи проведенні робіт. Найкраще про результати роботи говорять конкретні приклади.

Так, прокуратурою Вінницької області спільно з Управлінням захисту економіки та Головним управлінням Національної поліції в області викрито організовану злочинну групу та направлено у березні 2018 року до суду обвинувальний акт відносно її членів за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 209, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

Зокрема, встановлено, що організована злочинна група, до складу якої увійшли лісничий одного з дочірніх підприємств державного лісогосподарського підприємства Вінницької області, директор товариства з обмеженою відповідальністю та головний бухгалтер цього підприємства, упродовж 2016-2017 років, шляхом зловживання службовим становищем, заволоділи грошовими коштами у сумі 660 тис. грн, частину яких у подальшому легалізували через вказане підприємство. Зазначені кошти призначалися як оплата за проведені лісозаготівельні роботи, однак, які у дійсності суб'єктом господарювання не проводилися.

"Такі злочини з державними коштами у лісовій сфері є непоодинокими,- зауважив Руслан Нікітчин, - наразі викрито ще одну організовану злочинну групу з корумпованими зв'язками, яка впродовж 2018 року займалась незаконними оборудками у сфері лісогосподарської діяльності".

Протиправними діями підозрюваних заподіяно шкоди державним інтересам  на загальну суму 1 млн. 460 тис. гривень. З метою відшкодування шкоди, заподіяної злочинними діями, заарештовоно майно – лісодеревина. Трьом особам оголошено підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України.

Руслан Нікітчин сказав: "Всі ці кошти мали залишитися у державній системі. Як і 4,24 млн. гривень, які недоотримано внаслідок зловживань службовим становищем керівників Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» та його дочірніх підприємств «Барський райагроліс», «Жмеринський райагроліс» та «Погребищенський райагроліс». Ці особи упродовж 2016-2017 років, всупереч встановленої чинним на той час законодавством процедури, яка передбачала проведення аукціону, здійснювали реалізацію ділової деревини на підставі прямих договорів за значно заниженими цінами. У ході розслідування семи посадовим особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 КК України. Наразі досудове розслідування завершено, триває ознайомлення підозрюваних з матеріалами кримінального провадження у визначеному ст. 390 КПК України порядку".

Також, як приклад боротьби із розкраданням бюджетних коштів, перший заступник прокурора області нагадав про викриту злочинну схему, яку організував екс-директор відокремленого структурного підрозділу ДП «45-й експериментальний механічний завод» за пособництва фізичної особи-підприємця, що надавала для відокремленого підозрілу бухгалтерські послуги.

Так, вищевказані особи впродовж 2015-2017 років безпідставно перерахували кошти на загальну суму - 1 537 108 гривень на рахунки двох фізичних осіб підприємців, які в минулому були працівниками відокремленого структурного підрозділу, та заволоділи даними коштами, знімаючи їх через банківські термінали самообслуговування. Внаслідок вказаних дій обвинувачених завдані збитки державі на вищевказану суму, а обвинувальний акт відносно них скерований прокуратурою області до суду.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1950