Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2019

Прокуратура просить притягнути суддів до дисциплінарної відповідальності

Прокуратурою Вінницької області до Вищої ради правосуддя подано 2 скарги щодо дисциплінарних проступків суддів.

На думку прокурора, суддями порушено засади рівності всіх учасників судового процесу, змагальності сторін, допущено безпідставні затягування розгляду справ, а також грубо порушено вимоги закону, що призвело до істотних негативних наслідків.

В одному випадку колегія суддів одного з міськрайонних судів області, допустивши низку порушень, змінила обвинуваченому у вчиненні 25 злочинів, з яких 16 – особливо тяжкі, запобіжний захід з тримання під вартою на більш м’який.

Вже наступного дня обвинувачений порушив покладені на нього обов’язки та не з’явився в судове засідання, а через місяць залишив місце проживання та зник. За клопотанням прокурора оголошено його розшук.

В іншому випадку суддя місцевого суду змінив запобіжні заходи відразу 3 особам, які обвинувачуються у наданні та отриманні неправомірної вигоди та займають керівні посади в державних органах.

Після прийняття такого рішення одна з обвинувачених не з’явилась в наступні судові засідання без поважних, на думку прокурора, причин.

Крім того, два засідання у цьому провадженні судом відкладені з невідомих прокурору причин, а за 8 місяців розгляду справи судові засідання відбулись лише двічі.

Вища рада правосуддя має оцінити таку поведінку суддів та прийняти відповідні рішення.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1974