Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.01.2019

Захист прав в’язнів на працю

Засудженні, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, як і інші громадяни, мають право на працю. Згідно вимог законодавства залучення засуджених до суспільно корисної оплачуваної праці здійснюється за строковим трудовим договором, як правило, на виробництві даних установ, а також на договірній основі на підприємствах, в установах чи організаціях усіх форм власності за умови забезпечення належного нагляду за їхньою поведінкою.

У той же час, проведеною органами прокуратури області із залученням спеціалістів управління Держпраці у Вінницькій області перевіркою в Державній установі "Крижопільський виправний центр № 11", встановлено численні порушення прав засуджених, які відбувають покарання у виді обмеження волі.

Зокрема, упродовж 2018 року, 34 засуджених даного виправного центру залучалися до праці без оформлення строкових трудових договорів, а також без направлення відповідного повідомлення до Державної фіскальної служби України про прийняття останніх на роботу.

Крім того, службовими особами виправного центру не здійснювалися певні відрахування до Пенсійного та інших фондів, з метою відображення трудового стажу засуджених, що в подальшому може негативно відобразиться при оформлені та виплаті їм пенсій та інших соціальних гарантій.

По виявлених порушеннях вимог законодавства прокуратурою Вінницької області внесено відомості до ЄРДР про реєстрацію кримінального провадження за ч. 1 ст. 172 КК України (грубе порушення законодавства про працю), досудове розслідування по якому доручено слідчим органів Державного бюро розслідувань, під процесуальним керівництвом прокуратури області.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1810