Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2018

На Вінниччині, завдяки прокуратурі, відновлено право державної власності на земельну ділянку рекреаційного призначення площею 12 га

Господарським судом Вінницької області у 2017 році задоволено позов прокуратури Вінницької області та прийнято рішення про повернення у власність держави лікувального пансіонату "Ластівка" в смт Стрижавка.

Будівлі пансіонату "Ластівка" площею понад 9 тис м2 вартістю 2,4 млн грн розташовані у лісопарковій зоні селища Стрижавка поблизу історико-меморіального комплексу пам’яті жертв фашизму (ставка "Вервольф"). У ньому, свого часу, відпочивали та проходили лікування одночасно понад 900 осіб, у тому числі, діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Прокуратурою в суді доведено, що у 2001 році виконавчим комітетом Стрижавської селищної ради, протиправно оформлено право приватної власності на нерухоме майно зазначеного пансіонату за профспілковою організацією, оскільки воно перебувало у державній власності та передавалось Українській республіканській раді по туризму та екскурсіях Федерації профспілок України виключно у відання. Після незаконного рішення у 2004 році, на підставі договору купівлі-продажу, пансіонат перейшов у власність приватної юридичної особи.

Рішенням господарського суду визнано недійсними рішення виконавчого комітету Стрижавської селищної ради та договір купівлі-продажу, а також визнано за державою право власності на будівлі пансіонату.

На даний час право власності зареєтровано за державою в особі Вінницької обласної державної адміністрації.

Також установлено, що у 2006 році, одне із закритих акціонерних товариств викупило у Стрижавської селищної ради, за договором купівлі-продажу, земельну ділянку рекреаційного призначення під пансіонатом площею 12,4 га за 1,24 млн гривень.

Однак, зазначений договір укладався Стрижавської селищною радою з цим товариством без урахування, що дійсним власником приміщень є держава, а також без додержання конкурентних засад.

У зв'язку з цим, прокуратурою Вінницької області подано позов про скасування рішення Стрижавської селищної ради, визнання недійсними договору купівлі-продажу землі та державного акта на земельну ділянку, а також скасування державної реєстрації права власності, який господарським судом Вінницької області задоволено.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1852