Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.12.2018

У прокуратурі Вінницької області говорили про реалізацію повноважень на основних напрямах діяльності та намітили першочергові завдання на наступний рік (фото)

У прокуратурі Вінницької області відбулась оперативна нарада, на якій керівництво відомства, очільники місцевих прокуратур та їх заступники, керівники структурних підрозділів апарату прокуратури розглянули стан реалізації органами прокуратури області у 2018 році повноважень на основних напрямах діяльності, першочергові завдання на наступний період.

Прокурор Вінницької області Вячеслав Соколовий зауважив, що в цілому забезпечено належне виконання покладених функцій, а  реалізовані організаційні, практичні заходи сприяли захисту конституційних прав громадян та інтересів держави, зміцненню законності й правопорядку в регіоні.

Скоординованими заходами досягнуто тенденції до зниження рівня злочинності з 91,4 до 82,5 злочинів на 10 тисяч населення, або на 10,5% менше  у порівнянні з минулим роком.

Суттєво зменшилась кількість вчинених  крадіжок, розбоїв, вимагань, злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Майже на 50% більше викрито кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, вчинених із метою збуту.

Припинено діяльність 7 організованих груп, в тому числі 2 з корумпованими зв’язками. Покращено роботу по відшкодуванню завданої такими злочинам шкоди. Із завданих 4,17 млн грн. збитків реально відшкодовано 3,44 млн грн., або  85% від заподіяних.

Забезпечено позитивну роботу слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в області. Закінчено 32 кримінальних провадження, в тому числі 22 скеровано до суду, з них  6 проваджень за ст. 212 КК України.

Належним чином вдалось організувати проведення досудового розслідування та забезпечення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, розслідування яких проводилось слідчим відділом прокуратури області.

Вжито вичерпних заходів для максимально раннього виведення неповнолітніх із кримінального процесу.

Викоренено практику порушення прав неповнолітніх щодо режиму їх утримання в слідчому ізоляторі та ізоляторах тимчасового тримання.

Хоча рівень апеляційного реагування прокурорів на незаконні вироки місцевих судів у кримінальних провадженнях становить 94,5%, що є більшим ніж у державі в цілому (91,7%).

Суттєво активізовано роботу щодо захисту в суді інтересів держави.

З початку року пред’явлено позовів на суму понад 420 млн гривень. З урахуванням минулих років задоволено позови на 611 млн грн та  реально виконано рішень судів на 425 млн гривень.

Найбільш активно застосовувались представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. Повернуто та попереджено незаконне надання земель площею понад 939 га.

Разом з тим, є чимало питань, над якими варто працювати.

Про це говорили і на координаційній нараді керівників правоохоронних органів регіону.

Очільники прокуратури області, Головного управління Національної поліції в області, управління захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, управління служби безпеки України в області та Головного управління Державної фіскальної служби в області обговорили стан протидії злочинності у році, що минаєі, у тому числі, її організованим формам, а також заходи, спрямовані на виявлення та запобігання злочинним проявам.

Прокурор області Вячеслав Соколовий  зазначив, що завдяки вжитим у 2018 році заходам, вдалося досягти певних позитивних результатів. Спільними зусиллями покрашено рівень протидії кримінальним правопорушенням як загалом, так і їх окремих категорій. Проте слід кардинально змінити підходи до протидії найбільш небезпечним злочинам, вчиненим, як щодо окремих громадян, так і на шкоду державним інтересам.

Так, знизився загальний рівень злочинності, менше вчинено тяжких та середньої тяжкості кримінальних правопорушень. Зменшилась кількість злочинів проти власності, проти безпеки руху та експлуатації транспорту, проти громадського порядку та моральності. Знизився рівень злочинності по категоріям осіб, що вчиняють кримінальні правопорушення.

Однак, більшою є кількість вчинених особливо тяжких злочинів, злочинів проти життя та здоров’я особи, зокрема, очевидних умисних вбивств.

Перший заступник прокурора області Руслан Нікітчин акцентував увагу присутніх на необхідності активізації діяльності правоохоронних органів області з виявлення, розкриття та ефективного досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини, якими заподіяно шкоду інтересам держави та територіальних громад.

Враховуючи аграрну направленість Вінницької області, нагальним також є питання попередження та протидії фактам рейдерства, насамперед в аграрному секторі, а також злочинам в сфері земельних відносин.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1825