Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2018

Ув'язнені та засуджені мають право на належне медичне забезпечення

Органами прокуратури Вінницької області постійно приділяється увага щодо захисту прав в’язнів на медичне забезпечення та лікування.

Усього на цей час в установах виконання покарань утримується близько трьох тисяч ув’язнених та засуджених, певна кількість з яких страждають на різного виду захворюваннями, у тому числі хронічними.

Разом з цим, прокурорською перевіркою з’ясовано, що стан медичного забезпечення та лікування цієї категорії осіб потребує суттєвого покращення.

Більшість медичних закладів системи Державної кримінальної виконавчої служби України, які функціонують при установах виконання покарань області, взагалі не пройшли акредитацію для здійснення медичного забезпечення та лікувального процесу.

Обладнання медзакладів майже повністю зношене, технічно та морально застаріле. Потребує невідкладного покращення рівень професійної підготовки персоналу, оскільки наявна їх кількість та фаховий рівень не завжди дозволяють своєчасно та якісно надати медичну допомогу хворим.

У ході перевірок прокурорами виявлено порушення вимог законодавства щодо обігу та використання лікарських засобів, у т.ч., власних медпрепаратів засуджених.

Так, в медичній частині № 39 (Ладижинська виправна колонія), окремі лікарські засоби зберігались з порушенням температурного режиму. Аналогічно, у медичній частині № 123 (Літинська виправна колонія), інсуліновмісний препарат «Хумодар» зберігався в неналежних умовах, що ставить під сумнів його безпечність. Більше того, у цій установі один із засуджених неодноразово використовував одноразовий шприц для введення інсуліну.

З’ясовано, що в окремих випадках, у зв’язку із безвідповідальністю  лікарів, в’язні вдаються до самолікування шляхом отримання ліків від рідних та близьких з подальшим їх вживанням без відповідних призначень.

Так, в робочому кабінеті фельдшерів медичної частини № 86 (Вінницька виправна колонія), під сонячними проміннями, без відповідного обліку, зберігалось 3 пластинки лікарського засобу «Лінбаг 150 мг» без упаковки з невеличким клаптиком паперу з прізвищем одного із засуджених.

Частина ліків засуджених, які відбувають покарання в цій же виправній колонії, обліковані у журналі невстановленої законом формі, окремі взагалі відсутні в місцях їх зберігання, ряд медпрепаратів, певна кількість яких уже видана в’язням, ніколи не призначалась їм для лікування.

Незважаючи на впровадження урядом України програми «доступні ліки» стосовно засуджених вартість якісних та ефективних лікарських препаратів, незалежно від країни виробника, повністю або частково відшкодовується за бюджетні кошти, в системі органів охорони здоров’я ДКВС України вона не працює.

Також, майже у всіх медзакладах, виявлені факти неналежної організації лікувального процесу стосовно ув’язнених та засуджених, починаючи з ведення медичної документації з грубими порушеннями відповідних обов’язкових нормативів, затверджених для закладів охорони здоров’я.

Так, у Вінницькій установі виконання покарань № 1, з листопада 2011 року, відбуває покарання, у виді довічного позбавлення волі, засуджений, якого у травні цього року оглянуто сімейним лікарем та встановлено діагноз: остеохондроз грудного відділу хребта, призначено відповідне лікування та рекомендовано консультацію невропатолога.

Під час перевірки з’ясовано, що медичним персоналом медичної частини № 1 майже два місяця не забезпечено цього засудженого консультацією лікарем невропатологом, що є порушенням вимог ст. 116 КВК України. Лише за вказівкою прокурорів галузевого відділу прокуратури Вінницької області, засуджений консультуваний лікарем невропатологом.

В іншому випадку, в історіях хвороб одного із засуджених Ладижиської виправної колонії, який тричі знаходився в стаціонарі медчастини, з них двічі з загостренням хронічного бронхіту та щодо хронічного гастроуоденіту відсутні відомості про  будь-які лабораторні дослідження. Згідно журналу такі лабораторні дослідження у цей період часу вказаному хворому не здійснювались.

У цій же медчастині виявлено невідповідність записів в історіях хвороби дійсним обставинам. Зокрема, в історії хвороби одного із засуджених міститься запис лікаря терапевта від 05.05.2018 про визначення діагнозу та плану лікування, хоча того дня на роботі він не перебував (у лікаря був вихідний).

Прокурорами встановлено, що у переважній більшості випадків обов’язкові профілактичні, амбулаторні та щоденні огляди в’язнів проводяться з порушенням передбачених вимог чинного законодавства в галузі охорони здоров’я, необхідні при цьому дослідження зразків крові та інших матеріалів не здійснюються, що у подальшому впливає на своєчасність виявлення та лікування захворювань цієї категорії осіб.

Так, персоналом медичної частини № 81 (Стрижавська виправна колонія), тривалий час не забезпечено належний огляд та лікування осіб, засуджених до арешту. Під час прокурорського обходу засуджені повідомили, що тривалий час не можуть вирішити питання про невідкладний огляду й лікування у стоматолога та з приводу хірургічного втручання з видалення новоутворення на шиї.

Майже 80 % приміщень медзакладів потребують капітального ремонту, у тому числі спеціальні протиепідемічні ізолятори.

Це лише невелика кількість фактів порушень вимог чинного законодавства в галузі охорони здоров’я щодо в’язнів на усунення яких прокуратурою Вінницької області директору Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України», а місцевими прокурорами керівництву філії цієї установи у Вінницькій області внесено 6 вказівок, які перебувають на розгляді.
Робота органів прокуратури Вінницької області на даному напрямі діяльності триває.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2179