Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2018

Прокуратурою області вивчено стан досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені неповнолітніми, потерпілими у яких є діти

Проведене прокуратурою Вінницької області вивчення стану досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені неповнолітніми, потерпілими у яких є діти, засвідчило наявність багатьох проблем у вихованні підлітків.

Завдяки спільним скоординованим зусиллями правоохоронних органів вдалось досягти суттєвого зниження злочинності у порівнянні з минулим роком, а саме на 15% або з 246 до 209. При цьому ще кращого результату вдалося досягти у профілактиці, так званих, злочинів «діти проти дітей». Так у цьому році таких злочинів менше на 19 % або 35 проти 43.

Разом з цим, з'ясовано, що переважна кількість дітей, які вчинили кримінальні правопорушення даної категорії, як у минулому так і в поточному роках, є учнями навчальних закладів. Так, із загальної кількості неповнолітніх указаної категорії протягом минулого року 42,8 % становлять учні середніх навчальних закладів, 28,6 % - професійно-технічних навчальних закладів, 11,9 % - студенти вищих навчальних закладів. За період цього року - 61,5 % становлять учні середніх навчальних закладів, 19,2 % - професійно-технічних навчальних закладів, 7,7 % - студенти вищих навчальних закладів.

Наразі більшість злочинів, учинених неповнолітніми стосовно дітей, є нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Водночас, у 2017 році з 57 злочинів цієї категорії 45 учинені із застосування психічного чи фізичного насильства. Аналогічно, впродовж 9 місяців цього року, з 35 злочинів 19 вчинені із застосуванням насильства.

Більше того, у минулому році вчинення злочину фіксувалось на мобільний телефон.

Так, 07.11.2017 в смт Піщанка Вінницкої області, в приміщенні музичного класу Піщанської НВК № 1, нанесення тілесних ушкоджень дев'ятикласником восьмикласнику  знімалось на мобільний телефон.

Наведене викликає глибоке занепокоєння щодо створення нового покоління українців. Адже необхідно змалечку формувати у дітей правильний світогляд, приділяючи значну увагу їх вихованню, постійно наголошувати на небезпеках, що приносить куріння, вживання алкогольних напоїв, наркотичних засобів, інших негативних проявах.

Підліткам слід донести, що приниження слабших та знущання над ними - це не привід для хизування, а прояв дикунства, що веде у пітьму відсталості особистості. Виховання вдома, в навчальних закладах, у поза урочний час має стати основою для формування людини гідної жити, працювати та оновлювати наше суспільство.

З метою посилення профілактики злочинності серед неповнолітніх, зокрема вчинення ними кримінальних правопорушень відносно дітей, прокуратурою області скеровано відповідні листи до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та до Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2018