Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.11.2018

"Доступні ліки" для засуджених – проблема чи небажання?

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.2017 № 152 введено у дію Програму "доступні ліки" та затверджено Порядок повного або часткового відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу та бронхіальну астму, незалежно від того, де громадяни знаходяться на відповідних амбулаторних обліках та проходять планове або позапланове лікування.

На даний час в установах виконання покарань Вінницької області на амбулаторних обліках знаходиться 178 засуджених на серцево-судинні захворювання, 8 - цукровий діабет та 7 - бронхіальну астму. Однак, як засвідчила прокурорська перевірка, положення програми "доступні ліки" щодо цієї категорії осіб на території Вінниччини не діють.

До прикладу. З доступного по програмі 261 лікарського засобу в медичній частині № 86 (Вінницька виправна колонія) наявні тільки 19 медичних препаратів та лише українського виробництва. Відтак, не суттєво дорожчі їх іноземні аналоги засудженим не призначаються та не видаються взагалі, чим, можливо, зменшується ефективність лікування хворих.

Оскільки закупівля лікарських засобів для медичних частин та лікарень системи ДКВС України здійснюється централізовано, тому аналогічна ситуація склалась в усіх подібних закладах області.

Слід зауважити, що при реалізації програми "доступні ліки" стосовно засуджених, вартість якісних та ефективних лікарських препаратів, незалежно від країни виробника, повністю або частково відшкодовується за бюджетні кошти.

Указане проблемне питання, під головуванням заступника прокурора Вінницької області Сергія Сухореброго, обговорено на робочій нараді в галузевому відділі прокуратури області за участю керівника місцевої філії Державної установи "Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України", за результатами якої. останньому, вказано на невідкладність запровадження у діяльності підвідомчих медичних частин та лікарнях при УВП області програми "доступні ліки" для хворих засуджених, які їх потребують.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2619