Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2018

Прокурорський нагляд за додержанням прав в’язнів на працю

Конституцією України кожному громадянину надається право на працю, заробляючи собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Таке право надається засудженим, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, які мають можливість зароблені кошти витрачати на свої потреби - перерахувати їх своїм рідним, відшкодувати заподіяні збитки по вчинених ними злочинах та інше. Крім того, засудженим, які виявили бажання працювати та довести своє виправлення в місцях несвободи, державою надається можливість отримати певні заохочення та пільги, а головне достроково звільнитися з місця позбавлення волі, у порядку передбаченому законодавством.

У той же час, проведеною прокуратурою Вінницької області перевіркою у Ладижинській виправній колонії № 39, виявлено грубі порушення вимог законодавства під час залучення засуджених до праці та оплати їх праці.

Зокрема, усупереч вимог ст. 118 КВК України, засуджені залучаються до праці на виробництві  виправної колонії № 39 та державному підприємстві «Підприємство ДКВС України № 39», без укладання з ними трудових договорів. Будучи щодня залученими до праці на підприємстві та фактичному відпрацюванні по 6-7 годин, їх праця обліковується лише за 2 години.

Порушуючи вимоги ч. 1 ст. 122 КВК України виправною колонією не проводяться певні відрахування до Пенсійного та інших фондів, з метою відображення трудового стажу засуджених, що в подальшому може негативно відобразиться на оформлені та виплаті їм пенсій та інших соціальних гарантій.

За виявленими порушеннями вимог законодавства, прокуратурою Вінницької області  внесено відомості до ЄРДР про реєстрацію кримінального провадження за ч. 1 ст. 172 КК України (грубе порушення законодавства про працю) та одночасно направлено письмову вказівку начальнику Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, з вимогою негайного усунення наявних недоліків.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2324