Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.11.2018

За втручання Вінницької місцевої прокуратури зросли надходження від оренди землі до бюджету селищної ради

Вінницькою місцевою прокуратурою, в ході вивчення стану дотримання вимог земельного законодавства при використанні земель комунальної власності, виявлено непоодинокі випадки, коли орендна плата сплачувалася орендарями в розмірах, встановлених більше 10 років тому, що жодним чином не відповідає актуальній нормативно-грошовій оцінці орендованих земельних ділянок і, в свою чергу, порушує державні інтереси в особі територіальної громади в частині ефективного розпорядження землею.

На вказані факти Вінницька місцева прокуратура відреагувала заходами представницького характеру, шляхом пред’явлення до суду позовів про внесення змін до договорів оренди землі в частині її нормативної грошової оцінки та розміру орендної плати.

Так, у поточному році, в інтересах однієї з селищних рад Вінницького району Вінницька місцева прокуратура звернулася до суду з двома позовами за захистом інтересів держави в сфері земельних відносин щодо отримання місцевим бюджетом орендної плати за землю, яка відповідає її реальній вартості.

Суб’єкти господарювання добровільно уклали додаткові угоди до договорів оренди землі до винесення судом рішення по справам.

Таким чином, завдяки вжитим прокуратурою заходам представницького характеру до місцевого бюджету територіальної громади збільшилась сума щорічних грошових надходжень за використання земель комунальної власності.

Так, згідно умов одного з договорів, орендна плата становила 2 тис грн в рік, після укладення додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі, орендна плата становить 36,8 тис грн в рік. Згідно умов іншого  договору орендна плата становила 4 тис грн в рік, після укладення додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі, орендна плата становить 52,2 тис грн в рік.

Робота в цьому напрямку триває.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1896