Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2018

На Вінниччині цьогоріч судами задоволено 161 позов прокурорів на суму 348 млн гривень та реально виконано рішень судів на суму майже 406 млн гривень

Сьогодні, 18 жовтня, прокурор Вінницької області Вячеслав Соколовий провів брифінг "Відновлення прокуратурою прав держави".

Очільник відомства повідав мас медійникам, що з початку 2018 року судами задоволено 161 позов прокурорів на суму 348 млн гривень та реально виконано рішень судів на суму майже 406 млн гривень (з урахуванням рішень минулих років).

Прокуратурою Вінницької області активно застосовувались представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. Відтак за підсумками дев’яти місяців 2018 року у цій сфері заявлено  позовів на загальну суму 231 млн гривень, задоволено 74 позови на суму 322 млн гривень (з урахуванням позовів минулих років), повернуто та попереджено незаконне надання понад 912 га землі.

Вячеслав Соколовий навів приклади.  Господарським судом задоволено позов керівника Калинівської місцевої прокуратури про повернення суб’єктом господарювання обласній раді земельних ділянок лісогосподарського призначення площею майже 260 га, що розташовані на території Зозулинецької сільської ради Козятинського району.

У суді доведено, що належним користувачем земель лісового фонду реформованого колгоспу є комунальне підприємство обласної ради «Віноблагроліс», а не місцеве господарство, яке безпідставно називало себе правонаступником колгоспу.

Прокуратура області домоглась реального виконання зазначеного рішення суду та повернення обласній раді лісу вартістю 205 млн гривень.

Також, за позовом прокуратури визнано недійсним державний акт на право постійного користування земельними ділянками на території Іллінецького району колишнього держгоспу «Жорницький». Позиція прокуратури підтримана судами двох інстанцій.

На підставі зазначеного державного акту акціонерне товариство не допускало до проведення лісогосподарських робіт комунальне підприємство обласної ради «Віноблагроліс».

Наразі прокуратурою області подано позов у інтересах в інтересах держави в особі Вінницької облдержадміністрації до акціонерного товариства, про повернення зайнятих 250 га земель, в тому числі 239 га лісу та 11 га водного фонду загальною вартістю понад 160 млн гривень, який перебуває на розгляді.Крім того, зауважив очільник відомства, лише за втручання органів прокуратури, державі повернуто землі промисловості  - піщаний кар’єр площею 48 га, вартістю майже 92 млн гривень.

Також, одним із орендарів земельної ділянки, яка розташована в смт. Чечельник, Чечельницького району, Вінницької області, систематично не сплачувалась орендна плата протягом 2012-2017 років за користування земельною ділянкою у зв’язку із чим виникла заборгованість у значному розмірі.

Господарським судом Вінницької області задоволено позовну заяву керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Чечельницької селищної ради до підприємства про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 2,9 га  вартістю понад 6 млн гривень, а також повернення даної земельної ділянки у комунальну власність територіальної громади.

Акцентував увагу прокурор області, що, нажаль, мають місце випадки самовільного використання земель сільськогосподарського призначення, які не залишаються поза увагою органів прокуратури.

Зокрема, прокуратурою Вінницької області подано позовну заяву в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до товариства про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок площею 132 га на території Розкопанської сільської ради, Погребищенського району, Вінницької області.

Позов задоволено, апеляцію відповідача відхилено, рішення суду виконано.

Після набрання рішенням суду законної сили прокуратурою області до відповідача подано ще один позов про стягнення 227 тис гривень шкоди, заподіяної самовільним зайняттям землі, який на даний час перебуває на розгляді.

Крім цього, сказав Вячеслав Соколовий,- активізовано роботу з питань захисту державного та комунального майна. Судами задоволено 57 позовів на суму майже 60 млн гривень та реально виконано рішень на суму 148 млн гривень (з урахуванням рішень минулих років).

Так, господарським судом Вінницької області задоволено позов прокуратури області та прийнято рішення про повернення у власність держави лікувального пансіонату «Ластівка» площею понад 9 тис м2, розташованого у лісопарковій зоні селища Стрижавка, Вінницького району, поблизу  історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму – ставки «Вервольф».

Право власності на даний пансіонат зареєстровано за державою в особі Вінницької облдержадміністрації, що в свою чергу дасть можливість використовувати його для оздоровлення соціально незахищених верств населення, учасників АТО, ООС та їх дітей.  

Оскільки судом вирішено спір про нерухоме майно та встановлено, що дійсним власником відповідного майна є держава і воно протиправно вибуло з її власності, прокуратурою області до господарського суду Вінницької області пред'явлено позов про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки під пансіонатом площею 12,4 га, укладеного 05.05.2006 між суб’єктом господарювання та Стрижавською селищною радою, Вінницького району, недійсним та повернення земельної ділянки, який наразі знаходиться на розгляді.

Наприкінці брифінгу, Вячеслав Соколовий зауважив, що прокуратурою області вжито заходів щодо повернення у державну власність майна пристаней у містах Вінниці та Могилів-Подільському.

Господарським судом Вінницької області задоволено 2 позови прокуратури до ПАТ "Київський річковий порт" та визнано за державою право власності на нежитлові об’єкти нерухомого майна пристаней у містах  Вінниці та Могилів-Подільському.

Суд погодився з доводами прокуратури, що вказане державне майно передавалось акціонерному товариству лише в господарське відання, а не у власність, та про незаконність реєстрації за товариством права приватної власності. Зазначене рішення залишено без змін судами апеляційної та касаційної інстанцій.

У вересні цього року рішення суду щодо майна Вінницької пристані виконано шляхом реєстрації за державою в особі Міністерства інфраструктури України права власності на будівлі площею біля 1 тис м2 та вартістю майже 9 млн гривень.

Виконання рішення суду щодо нерухомого майна Могилів-Подільської пристані площею майже 600 м2  перебуває на завершальній стадії.

Наполеглива робота на захист державних інтересів триває.
               
Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2226