Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2018

Право на звернення має кожен громадянин

У сучасному світі рівень правового захисту прав та свобод людини і громадянина є ключовим показником демократизму суспільства і держави. У демократичній, правовій державі кожне право особи, закріплене належним чином, забезпечується всією повнотою влади.

Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їх права на звернення. У ст. 40 Конституції України зазначено, що громадяни України мають право звертатися до органів державної влади і місцевого самоврядування та встановлено обов'язок органів влади та посадових осіб розглядати звернення й надавати обґрунтовані відповіді.

Від правильного функціонування адміністративно-правових механізмів реалізації прав громадян, від чіткого й ефективного реагування влади на їхні звернення залежить здатність держави забезпечувати належний захист законних інтересів громадян.

Слід зазначити, що організація роботи з розгляду звернень, особистого прийому громадян, а також розгляд запитів на доступ до публічної інформації, є одним із пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури Вінницької області, що забезпечує реалізацію конституційного права громадян на звернення до органів державної влади.

Упродовж 9 місяців поточного року, до органів прокуратури Вінницької  області надійшло 5535 звернень, з яких через відсутність передбачених законом повноважень щодо розгляду певного кола питань, порушених у зверненнях майже дві тисячі, або кожне третє переслано за належністю для розгялду по суті відповідному органу влади чи контролю.

Усього органами прокуратури вирішено по суті 3149 звернень, обґрунтованими визнано - 57, що є свідченням забезпечення їх якісного та об’єктивного вирішення з вжиттям заходів до реального поновлення порушених прав. Звернення, за результатами розгляду яких вживались заходи прокурорського реагування, мали різний характер. В основному - це скарги та звернення з питань досудового розслідування у кримінальних провадженнях, з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства та представництва інтересів держави в суді.

Упродовж 2018 року органами прокуратури Вінницької області вирішено 64 звернення народних депутатів України і лише 1 з них визнано обґрунтованим.

За результатами розгляду 188 звернень прийнято рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування.

Упродовж 2018 року прокурорами органів прокуратури області забезпечено право майже 2 тис громадян  на подачу письмових звернень на особистому прийомі, в тому числі 311 - особисто керівникам прокуратур. Крім того, керівництвом прокуратури Вінницької області щомісячно здійснюються прийоми громадян за місцем праці та проживання. Також запроваджено практику прийому осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі. В поточному році здійснено 15 виїзних прийомів керівництвом прокуратури області за місцем праці і проживання  громадян та 13 виїздів до установ виконання покарань.

Упродовж поточного року можливістю подати звернення за допомогою телефонного зв’язку скористалося 185 громадян, засобами електронного зв’язку - 56.

За січень-вересень поточного року, органами прокуратури області розглянуто 67 запитів на публічну інформацію. За наслідками розгляду інформаційних запитів на 17 надано запитувану інформацію, на 40 надано роз’яснення, 6 - надіслано іншим розпорядникам,  лише 4  випадках у наданні інформації відмовлено.

Найчастіше запитувалася інформація з питань досудового розслідування - 28, з питань організаційно - розпорядчої діяльності - 7, з кадрових питань - 7, з питань представництва - 1. З інших питань розглянуто 18 запитів.

До органів прокуратури Вінницької області найбільше запитів надійшло від громадян - 43, від представників засобів масової інформації - 14, від громадських організацій - 9, від інших юридичних осіб - 1.

Значна кількість запитів надійшла електронною поштою - 33 та поштовим зв’язком - 25, на особистому прийомі подано 9 запитів. 

Відділом організації прийому громадян, розгляду звернень і запитів прокуратури області на офіційному сайті прокуратури області постійно здійснюється оприлюднення актуальної інформації з питань звернень та особистого прийому громадян. Під час виступів у засобах масової інформації надаються роз'яснення порядку вирішення питань, що належать до компетенції органів прокуратури, та вказуються можливі шляхи їх вирішення.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів прокуратури області

кількість переглядів: 2034