Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.10.2018

Системне навчання ювенальних прокурорів - запорука належного захисту дітей, які вступили в конфлікт із законом

Прокуратурою Вінницької області, з виїздом до Калинівської місцевої прокуратури та на її базі, проведено навчально-методичний семінар з ювенальними прокурорами. Говорили про проблемні питання здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми чи за їх участі, а також підтримання державного (публічного) обвинувачення у цій категорії справ.

У ході семінару перевірені теоретичні знання ювенальних прокурорів, виконанні практичні завдання шляхом розв’язання задач, обговорені проблемні питання.

З початку року в області зареєстровано зниження рівня злочинності серед неповнолітніх на 12,4 % (з 225 до 197 кримінальних правопорушень) та на 18,2 % зменшилась кількість неповнолітніх, які вчинили злочини (з 170 до 139 осіб).

У цьому році ювенальними прокурорами забезпечено процесуальне керівництво в 192 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх. До суду направлено 139 обвинувальних актів, 5 угод про примирення, 3 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та 14 - про застосування примусових заходів виховного характеру.

Скасовано 18 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, надано більше 80 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування.

За результатами розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх судами І інстанції ухвалено 77 судових рішень.

Судом апеляційної інстанції, за принципової позиції сторони обвинувачення, вже скасовано незаконні судові рішення у 30 кримінальних провадженнях, у тому числі резонансних кримінальних проваджень про особливо тяжкі злочини.

Під час проведення навчального заходу орієнтовано ювенальних прокурорів місцевої прокуратури на забезпечення дотримання прав неповнолітніх, які вступили в конфлікт з законом, вжиття вичерпних заходів для максимально раннього виведення неповнолітніх із кримінального
процесу.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2185