Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.09.2018

Інформація виконувача обов"язків прокурора Вінницької області Сергія Сухореброго щодо результатів діяльності органів прокуратури області

Упродовж поточного року органами прокуратури області у координації з іншими правоохоронними органами, при взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, здійснено комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на зміцнення законності і правопорядку в регіоні.

Щодо динаміки злочинності, то по області зберігається стала тенденція до зниження її рівня (на 10 тисяч населення обліковано 64,6 злочину, проти 69,5 у попередньому році, по державі – 87,5).


Зменшилась кількість тяжких кримінальних правопорушень, злочинів середньої, невеликої  тяжкості.


Суттєво зменшилась кількість скоєних розбоїв, вимагань, шахрайств, крадіжок, у тому числі з житла.

У той же час, зросла кількість злочинів щодо привласнення та розтрати майна (646 проти 339) та умисних убивств (39 проти 26).
Варто зазначити, що майже усі убивства розкрито: 36 з 39.
Рівень розкриття кримінальних правопорушень є вищим від загальнодержавного (42,5 %, по державі 35,7 %).
Значно перевищує загальнодержавну питома вага надісланих до суду кримінальних проваджень (37,8 %, по державі – 32,3%).

Значну увагу приділено викриттю фактів корупції та хабарництва.
З почату року виявлено 106 фактів хабарництва проти 76 у минулому році.
Щодо фактів корупції та хабарництва до суду скеровано 44 кримінальних проваджень.
Серед обвинувачених - один з керівників та працівник Управління Укртрансбезпеки в області, державні виконавці, лікарі, керівники різних структурних підрозділів Державної аудиторської служби, керівники підприємств, службові особи органів місцевого самоврядування.
 

У сфері запобігання та протидії корупції до суду з початку року  скеровано 202 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією. За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 79 осіб, у тому числі, нажаль, 6 депутатів обласної ради та 1 посадову особу виконавчого апарату ради.
Внесено 46 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розгляду вжито заходів по запобіганню порушенням, 3-х посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності та одну особу звільнено з посади.

До суду скеровано 6 кримінальних проваджень щодо 21-єї особи, які вчиняли злочини в складі організованих злочинних груп.
Ліквідовано організовану злочинну групу, яка вчиняла злочини у лісовій сфері. Установлено, що лісничий ДП «Гайсинське лісове господарство», керівник і головний бухгалтер приватного товариства, шляхом підроблення документів про проведення лісозаготівельних робіт, які в дійсності не виконувались, заволоділи державними коштами на загальну суму майже 800 тис. грн. У березні обвинувальний акт направлено до суду, триває судовий розгляд.
Викрито організовану групу, яка у минулому та поточному роках на території обласного центру та Вінницького району здійснювала незаконне зберігання, перевезення та збут наркотичного засобу метадон.
Виявлено осіб, які вчинили розбійний напад на ювелірний магазин в обласному центрі, заволодівши при цьому виробами на суму майже 3,5 млн гривень. Викрадене майно вилучено та повернуто потерпілим. Обвинувальний акт знаходиться в суді.
Ще одна викрита злочинна група обладнала підпільний цех по виготовленню алкогольних напоїв відомих торгових марок. За результатами проведених обшуків вилучено підроблену продукцію об’ємом майже 11 тис. літрів, спиртовмісну рідину об’ємом понад 2,5 тис літрів, обладнання для незаконного виготовлення та пакування виробів.

Загалом з початку року у кримінальних провадженнях стосовно організованих груп судами ухвалено 3 вироки та засуджено 10 осіб до реальної міри покарання. Усі вироки набули законної сили.

 

Завдяки спільним зусиллям правоохоронців встановлено 8 осіб, що приймали участь в діяльності терористичної організації – так званої «ДНР».
Встановлено, що вказані особи систематично надавали ватажкам бойовиків на непідконтрольну українській владі територію «ДНР» інформацію розвідувального характеру про місця дислокації, чисельність, маршрути пересування підрозділів, військової техніки Збройних сил України та інших військових формувань, задіяних у проведенні антитерористичної операції.
До суду скеровано обвинувальний акт щодо організованої злочинної групи, яка контрабандним шляхом переміщала в Україну та збувала на території області автоматичну зброю, боєприпаси, наркотичні та психотропні речовини.
Наразі кримінальне провадження слухається в суді (Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області), троє обвинувачених знаходяться під вартою.

З початку року за фактами вчинених у бюджетній сфері правопорушень зареєстровано 43 кримінальних провадження, 12 проваджень скеровано до суду.

Встановлено осіб, що створили «конвертаційний центр». Для виведення коштів у тіньовий обіг використовували рахунки 20 фіктивних підприємств. Сума завданих збитків склала понад 31 млн гривень. Обвинувальний акт перебуває на розгляді в суді. З метою відшкодування завданих збитків накладено арешт на майно та заявлено цивільний позов на суму 31 млн гривень.

По області на 18% зменшився рівень підліткової злочинності (зареєстровано лише 139 злочин проти 170).
Цьому також сприяла робота прокуратури області, якою переорієнтовано діяльність із репресивного на відновний характер відповідальності неповнолітніх.
Вжито вичерпних заходів для максимально раннього виведення неповнолітніх із кримінального процесу. Викоренено практику порушення прав неповнолітніх щодо режиму їх утримання в слідчому ізоляторі та ізоляторах тимчасового тримання.
Заходами представницького характеру припинено незаконне використання приміщень 4-х закладів освіти.
Наразі в суді слухається позов прокуратури області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру, Вінницького транспортного коледжу до одного з товариств та громадян  про скасування правовстановлюючих документів на земельні ділянки та витребування їх  з чужого незаконного володіння. Загальна вартість землі, що незаконно вибула із власності держави та користування навчального закладу, складає майже 20 млн гривень.

Суттєво активізовано роботу щодо захисту в суді інтересів держави.
З початку року пред’явлено позовів на суму майже 300 млн грн. З урахуванням минулих років задоволено позови на суму 340 млн гривень, реально виконано рішення суду на понад 400 млн гривень.

 Повернуто та попереджено незаконне надання земель площею майже 900 га 

 Так, господарським судом задоволено позов керівника Калинівської місцевої прокуратури про повернення СТОВ «Хлібороб» обласній раді земельних ділянок лісогосподарського призначення площею майже 260 га, що розташовані на території Зозулинецької сільської ради Козятинського району. У суді доведено, що належним користувачем земель лісового фонду реформованого колгоспу є комунальне підприємство обласної ради «Віноблагроліс», а не місцеве господарство, яке безпідставно називало себе правонаступником колгоспу. Ми домоглись реального виконання зазначеного рішення суду та повернення обласній раді лісу вартістю 205 млн грн.

Тобто ліс площею 260 га вартістю 205 млн. грн. повернуто обласній раді.

 Ще один приклад. За позовом прокуратури області уже визнано недійсним державний акт на право постійного користування земельними ділянками на території Іллінецького району колишнього держгоспу «Жорницький». На підставі зазначеного державного акту ПАТ «Жорнище» не допускало до проведення лісогосподарських робіт комунальне підприємство обласної ради «Віноблагроліс». Наразі прокуратурою області подано позов у інтересах держави в особі Вінницької облдержадміністрації до ПАТ «Жорнище», про фактичне повернення зайнятих 250 га земель, в тому числі 239 га лісу та 11 га водного фонду загальною вартістю понад 160 млн. грн., який перебуває на розгляді.

 

 Поширення набули випадки використання земельних ділянок власниками нерухомого майна без оформлення правовстановлюючих документів і сплати земельного податку чи орендної плати, як наслідок, недоотримання коштів місцевими бюджетами.

 За ініціативи прокуратури таким землекористувачам нараховуються збитки в розмірі орендної плати за три роки, що є суттєвим стимулом оформлювати договори оренди та сплачувати орендну плату своєчасно.

Хочу відмітити ефективну роботу на цьому напрямі Липовецьких міської ради та районної державної адміністрації, які швидко провели нарахування збитків згідно вимог законодавства та зібрали необхідні документи.


За зверненням Липовецького міського голови прокуратурою області та місцевою прокуратурою скеровано до суду 3 позовні заяви про стягнення з власників майна 1,6 млн грн збитків. Зазначені суб'єкти в районному центрі використовували 10 га землі і навіть на планували платити за землю. Один позов до СТОВ "Дружба" судом уже задоволено, рішення суду виконано та товариство сплатило до місцевого бюджету півмільйона гривень.
Впевнений, що інші два позови також будуть задоволені та місцевий бюджет отримає додаткові надходження коштів.
Загалом органами прокуратури області пред'явлено 11 позовів про відшкодування збитків, заподіяних безоплатним використанням землі, на загальну суму майже 3 млн гривень.

Продовжують мати місце випадки самовільного використання земель сільськогосподарського призначення.

Так, прокуратурою області подано позовну заяву в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в області до ТОВ "Погребищенське" про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок площею 130 га на території Погребищенського району.
Позов задоволено, рішення суду виконано. Після набрання рішенням суду законної сили прокуратурою області до відповідача подано ще один позов про стягнення 220 тис. грн шкоди, заподіяної самовільним зайняттям землі, який перебуває на розгляді.

Суттєво активізовано роботу з питань захисту державного та комунального майна. Судами задоволено 47 позовів на суму 59 млн грн. Реально виконано рішення  на 147 млн гривень (з урахуванням рішень минулих років).

Так, судом задоволено позов прокуратури області в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Вінницькій області до ПАТ «Південьзахідшляхбуд» про визнання права власності за державою на приміщення їдальні та лікувально-профілактичного пункту загальною площею майже 1,5 тис кв. м, що розташовані в м. Вінниці по вул. Промисловій.

Установлено, що всупереч волі держави на вказані об’єкти соціально-побутового призначення юридичною особою протиправно оформлено право власності. Правова позиція прокуратури підтверджена апеляційною та касаційною судовими інстанціями. На цей час рішення суду уже виконано, майно повернуто.
Також прокуратурою пред'являлись позови в інтересах комунальної організації Вінницької обласної ради "Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву". Упродовж року в інтересах фонду пред'явлено 11 позовів на загальну суму 650 тис. грн, позови на 130 тис. грн задоволено та понад 100 тис. грн уже повернуто фонду.


У бюджетній сфері задоволено 29 позовів прокурорів на суму 1,5 млн грн. Реально виконано рішення суду на 1,3 млн гривень.

Так, за позовом прокуратури одним із забудовників сплачено до бюджету міста Вінниці понад 560 тис. гривень пайової участі в розвитку інфраструктури населеного пункту. Цей забудовник не виконав вимоги законодавства про сплату пайової участі до завершення будівництва, однак розпочав експлуатацію готельно-ресторанного комплексу.

 Відеоролик про результати представницької діяльності прокурора у суді, де за нашими позовами конкретне майно, землі, ліси повернуті у власність держави.

 

 

кількість переглядів: 3243