Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.09.2018

Будьте обережними - на Вінниччині активізувалися телефонні шахраї

Останнім часом дедалі більше людей повідомляють правоохоронні органи регіону про шахраїв, які телефонують на мобільні та стаціонарні телефони,  вимагаючи грошей, щоб залагодити справу в органах правопорядку, куди нібито потрапив родич власника телефону.

Схема мобільних шахраїв дуже проста: випадковий номер, випадковий абонент, навмання задане запитання, чи є у вас син або донька, а далі – стандартний набір фраз. Все з єдиною метою – нажитися. Здебільшого, зловмисник не знає про потерпілого нічого – ні імені, ні міста, де останній мешкає, ні, навіть, того, чи є у людини діти. Проте, підтримуючи телефонну розмову, люди самі надають таку інформацію.

Телефонують такі «ділки» переважно вночі, щоб важче було зорієнтуватися та перевірити інформацію. Звичайно, кожен із батьків намагається допомогти своїй дитині й забуває про те, що може натрапити на шахраїв. Гроші просять перекинути на картку, мобільний телефон або ж передати довіреній особі, яка приїздить за вказаною потерпілим адресою.

Черговий подібний випадок стався нещодавно -  21 вересня. До одного з відділень поліції звернулася жителька Вінниці, яка повідомила, що передала невідомій особі 80 тисяч гривень за не притягнення до відповідальності сина, який, начебто, потрапив у дорожньо-транспортну пригоду - збив людину. Жінка, перебуваючи у стресовому стані, не зателефонувала синові й не дізналася чи це відповідає дійсності. Тільки після того, як передала гроші шахраєві, зв’язалася з сином та дізналася, що з ним все гаразд і ніяких проблем з законом немає.

Загалом, впродовж останніх двох тижнів, на території обласного центру описана шахрайська схема "спрацювала" більше десяти раз. При цьому, якщо раніше спритники представлялися слідчими чи іншими працівниками поліції, то в трьох із них шахраї вже називали себе прокурорами.

Щоб розпізнати обман, радимо зв’язатися з сином, донькою чи іншим родичем, навіть, якщо Ви почули запевнення про зламаний мобільний телефон чи про неможливість спілкуватися. Якщо ж зловмисник наказує не класти трубку, спробуйте знайти інший засіб зв’язку і таки зателефонувати. А того, хто телефонує, попросіть назвати ім’я Вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру. Разом з тим, зателефонуйте за номером "102" і дізнайтеся, чи насправді Ваш родич перебуває у поліції, там обов’язково нададуть всю необхідну інформацію.

Запевняємо людей про непричетність працівників прокуратури до вищевказаних афер.

Пам’ятайте! Справжні правоохоронці не вдаються до таких схем. У разі реального затримання людини працівники поліції самостійно повідомляють про це рідних, називаючи підстави для цього, а також строк та місце утримання. Законодавство не передбачає жодних платежів за таке утримання.

Тому просимо громадян бути обачними та не довіряти шахраям.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2146