Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.08.2018

Органи прокуратури на захисті державних інтересів щодо земель водного фонду

Чинним законодавством установлено особливий правовий режим використання земель водного фонду.

Водночас, органами прокуратури Вінницької області виявлено непоодинокі випадки, які носять ознаки схеми, незаконного отримання у власність гідроспоруд через судові рішення у справах за позовами громадян про визнання права власності на безхазяйне майно або про визнання дійсними договорів купівлі – продажу гідроспоруд.

Зокрема, органами прокуратури Вінницької області оскаржено до Апеляційного суду Вінницької області незаконне рішення Погребищенського районного суду Вінницької області про передачу фізичній особі у власність нерухомого майна – гідроспоруди, яка розташована на території Педосівської сільської ради Погребищенського району.

Така передача здійснена з істотним порушенням  законодавства.  Крім того, винесення оскаржуваного судового рішення фактично є втручанням в діяльність Вінницької обласної державної адміністрації, уповноваженої приймати рішення про передачу вказаного майна в користування, а не у власність. Передача у власність таких об’єктів нерухомого майна перешкоджає  органам державної влади  розпоряджатись землями водного фонду.

Апеляційним судом Вінницької області оскаржуване рішення Погребищенського районного суду Вінницької області скасовано, у задоволенні позову відмовлено. На даний час вирішується питання про скасування державної реєстрації права власності на вказаний об’єкт.

Загалом, упродовж минулого та поточного років, за апеляційними скаргами органів прокуратури Вінницької області скасовано 8 незаконних судових рішень, за якими громадянами протиправно набуто у власність гідроспоруди.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2108