Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.07.2018

Прокуратура відреагувала на факт безоплатного використання державного майнового комплексу санаторію "Авангард" у Немирові

Однією з окрас Вінниччини є санаторій "Авангард" у м. Немирові з столітнім палацом княгині Марії Щербатової та ландшафтним парком, закладеним XVIII столітті графом Вінцентієм Потоцьким.

У радянські часи майновий комплекс санаторію державою передано в користування організації профспілок з метою оздоровлення працівників. Після проголошення незалежності України майно санаторію залишилось у державній власності та продовжувало використовуватись ЗАТ "Укрпрофоздоровниця".

Однак, у 1999 році, посадові особи товариства, скориставшись необізнаністю службовців виконавчого комітету Немирівської міської ради, на підставі рішення виконавчого комітету про оформлення права власності, приватизували нерухомість санаторію. Загальна площа комплексу склала понад 21 тис м кв, у тому числі: адміністративний, лікувальний та  9 спальних корпусів, їдальня, реабілітаційний центр з басейном, будинок культури, теплиця, оранжерея, водонапірна вежа, льодник, овочесховище, конюшня та інше.

Згідно законодавства власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. А тому, рішенням виконавчого комітету Немирівської міської ради створено передумови для подальшого перепродажу майна санаторію "Авангард", влаштування там приватних територій, закритих для звичайних громадян. Такі випадки з профспілковим майном вже мали місце в області.

З метою недопущення незаконного відчуження державного майна, прокуратурою протиправне рішення виконавчого комітету Немирівської міської ради оскаржено до суду. У 2012 році рішенням господарського суду позов задоволено, нормативний акт виконавчого комітету скасовано та визнано право власності на майновий комплекс клінічного санаторію «Авангард» за державою.

Рішення суду набрало законної сили. На його підставі, 25.02.2013, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, право власності на майновий комплекс «Клінічний санаторій «Авангард» зареєстровано за державою в особі Фонду державного майна України.

Однак, після того, ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" більше 5 років, продовжувало безоплатно користуватись будівлями санаторію, не повертаючи його державі та ухиляючись від оформлення орендних відносин.

Вжиті Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій області заходи досудового врегулювання спору результатів не дали. ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" відмовилось від проведення інвентаризації майна та врегулювання питання щодо його використання, натомість запропонувало відстрочити вирішення вказаного питання на невизначений час.

З метою припинення безоплатного використання державного майна, прокуратурою Вінницької області до господарського суду подано позовну заяву про витребування майнового комплексу санаторію з чужого незаконного володіння приватного акціонерного товариства.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2125