Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.05.2018

Принципову позицію прокуратури Вінницької області, щодо захисту інтересів держави у лісогосподарській сфері, підтримав і Верховний Суд

Ураховуючи законодавчі зміни Земельного кодексу України, Вінницькою обласною радою прийнято рішення про передачу земель лісового фонду колишніх колективних сільськогосподарських підприємств Вінницькому обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємству «Віноблкомунліс» (у подальшому Віноблагроліс).
   

Водночас, органами прокуратури Вінницької області, встановлено, що не всі земельні ділянки лісогосподарського призначення на території області передані у відання Вінницької обласної ради та продовжують залишатись у приватній власності окремих суб’єктів господарювання й використовуються останніми без відповідних правовстановлюючих документів.
   

Реагуючи на порушення земельного та лісового законодаства, Калинівською місцевою прокуратурою  пред’явлено до господарського суду позовну заяву в інтересах держави в особі обласної ради та обласного управління лісового та мисливського господарства до одного з суб’єктів господарювання про повернення у користування земельних ділянок лісогосподарського призначення Вінницької обласної ради, загальною площею 258,3 га, що розташовані на території Зозулинецької сільської ради Козятинського району за межами населеного пункту.

Не бажаючи повертати земельні ділянки лісового фонду державі суб’єкт господарювання, в свою чергу, звернувся до  господарського суду   м. Києва з позовом до обласної ради про скасування вищезгаданих рішень та про визнання його добросовісним користувачем спірної земельної ділянки лісового фонду загальною площею 258,3 га, що стало підставою для зупинення провадження за первинним позовом прокурора.

З метою подальшого захисту інтересів держави у лісогосподарській сфері прокуратурою здійснено вступ у розгляд вказаної господарської справи.
   

За принципової позиції прокуратури Вінниццької області та Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс», рішенням господарського суду м. Києва від 15.03.2017, яке залишено в силі постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.07.2017 та постановою Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 19.04.2018, у задоволенні позовних вимог суб’єкта господарювання відмовлено.
   

Суди, врахувавши  позицію прокуратури Вінницької області, дійшли висновку про правомірність припинення права користування земельними ділянками лісового фонду, які перебували у користуванні суб’єкта господарювання.
   

Набрання законної сили постанови Київського апеляційного господарського суду стало підставою для поновлення провадження по первинній господарській справі за позовом прокуратури.


Так, рішенням господарського суду області від 21.03.2018 позов керівника Калинівської місцевої прокуратури в частині повернення у користування обласної ради  земельних ділянок лісогосподарського призначення площею 258,3 га, що розташовані на території Зозулинецької сільської ради Козятинського району за межами населеного пункту задоволено.

Оціночна вартість деревини та земель лісогосподарського призначення, що повернуті державі, складає 205 млн гривень.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1818