Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2023

5 і 9 років ув’язнення за спричинення смерті немовляті – ювенальні прокурори в апеляції відстояли вирок матері дитини та її співмешканцю

Ухвалою колегії суддів Вінницького апеляційного суду за участю ювенального прокурора Вінницької обласної прокуратури залишено без задоволення скарги сторони захисту на вирок Вінницького районного суду, яким засуджено до реального позбавлення волі 45-річного жителя Вінницького району та його 30-річну співмешканку за спричинення смерті немовляті. 

Чоловіку інкримінувалося нанесення півторарічному сину співмешканки тяжких тілесних ушкоджень, від яких дитина померла (ч. 2 ст. 121 КК України), матері хлопчика – залишення дитини в небезпеці (ч. 3 ст. 135 КК України).

Трагедія сталася у січні 2019 року, коли чоловік, роздратувавшись від плачу малюка, вихопив його з рук матері та з силою жбурнув на диван. Дитина вдарилася об дерев’яну дошку дивана, отримавши тяжкі тілесні ушкодження у виді переломів та вивихів верхньої та нижньої кінцівок.

Матір, усвідомлюючи небезпечний для життя і здоров’я стан дитини, за медичною допомогою не звернулася. Відтак на п’ятий день після отримання травм хлопчик помер.

В апеляції сторона захисту просила суд закрити справу щодо чоловіка у зв’язку з недоведеністю, а щодо жінки – зменшити міру покарання.

Водночас прокурор наполягав на реальному покаранні обвинувачених, вказуючи на неможливість пом’якшення вироку особам, що притягуються до відповідальності за тяжкий злочин. 

Вінницький апеляційний суд підтримав позицію прокурора та залишив у силі вирок суду першої інстанції, яким чоловікові призначено покарання у виді 9 років 6 місяців позбавлення волі, а жінці – 5 років позбавлення волі.

Вирок набрав законної сили.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 427