Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2022

Співпрацювала з окупантами на Херсонщині – громадянці повідомлено про підозру у державній зраді 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді 45-річній жительці Херсонської області, уродженці Вінницької області, громадянці України (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, підозрювана протягом березня – серпня 2022 року, коли Херсонська область була окупована російськими військами, перейшла на бік ворога і добровільно надавала допомогу підрозділам збройних сил рф та окупаційній адміністрації. 

Зокрема, жінка надала окупантам інформацію про шлях до села, де вона мешкала і яке не було позначене на російських картах. Також вона повідомила росіянам про придатні для розміщення військових місця і віддала у їхнє розпорядження власні господарські приміщення для зберігання боєприпасів.

Також встановлено, що за грошову винагороду підозрювана надавала членам «військової комендатури м. Нова Каховка» відомості про своїх односельців, зокрема тих, які брали участь в АТО та ООС на сході України та які мають проукраїнську позицію. Ця інформація використовувалася ворогом для подальших протиправних обшуків житла цих людей, їх викрадення, позбавлення волі та катування.

Крім того, жінка намагалася залучити до співробітництва з окупаційною владою інших жителів села. 

За вказані злочини передбачене покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1121