Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.11.2022

Урядовцю часів Януковича повідомлено про підозру в державній зраді 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді віцепрем’єр-міністру України 2002-2003, 2006-2007 років, міністру освіти і науки 2010-2014 років, громадянину України (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, колишній державний діяч України відкрито поділяє погляди політичного та військового керівництва російської федерації про необхідність проведення т. зв. «спеціальної військової операції на території України» з метою «демілітаризації та денацифікації України, захисту українського населення від геноциду київського режиму».

Діючи від імені представників вищих органів влади рф, в тому числі федеральної служби безпеки рф, він організовував та координував діяльність керівників російських окупаційних адміністрацій Херсонської та Запорізької областей у сфері охорони здоров’я, освіти, підготовки до проведення референдумів. 

Слідством встановлені контакти підозрюваного із заступником міністра охорони здоров’я рф, заступником голови уряду рф, представником департаменту оперативної інформації фсб рф, яким він доповідав про виконання завдань та передавав документи. 

Таким чином, громадянин умисно вчинив діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній безпеці України – перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану.

За такі злочини передбачене покарання у виді 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1228