Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.06.2022

За втручання прокуратури лікарні повернуто кошти, переплачені фірмі-постачальнику

Рішенням Господарського суду міста Києва задоволено позов Вінницької обласної прокуратури про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю 56 тис. грн безпідставно збережених коштів на користь КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1».

У 2020 році, в розпал епідемії коронавірусної хвороби, між лікарнею та фірмою було укладено договір купівлі-продажу реагентів для виявлення короновірусу 2019-nCoV методом ПЛР. Постачальник у вартість замовлення включив і податок на додану вартість, попри те, що вказані товари, відповідно до законодавства, звільнені від сплати ПДВ.

Порушення прокуратурою виявлено під час моніторингу електронної системи публічних закупівель Prozorro.
Прокурорами наголошено, що публічні закупівлі, крім забезпечення ефективності та прозорості процедури, запобігання проявам корупції та розвитку добросовісної конкуренції, мають також забезпечувати максимальну економію та ефективність, особливо у таких соціально значущих сферах як охорона здоров’я.

Щодо постачальників, які добровільно не повернули ПДВ медичним закладам під час закупівлі товарів, призначених для боротьби з коронавірусом, збираються відповідні матеріали для суду. На сьогодні прокуратурою готуються 2 позовні заяви на загальну суму 19 тис. грн.

Крім цього, на розгляді в суді перебувають ще 2 позови стосовно закупівель за кошти з фонду боротьби з коронавірусом на загальну суму 1,5 млн грн.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1210