Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2021

За апеляційною скаргою прокурора скасовано незаконний вирок колишній начальниці відділу освіти РДА, яка закупила невідповідні до вимог Нової української школи меблі 

Ухвалою Вінницького апеляційного суду 14 вересня 2021 року задоволено апеляційну скаргу прокурора Могилів-Подільської окружної прокуратури та скасовано вирок Мурованокуриловецького районного суду, яким колишню начальницю відділу освіти райдержадміністрації засуджено за службову недбалість, допущену при закупівлі меблів для Нової української школи (ч. 2 ст. 367 КК України).

У 2020 році прокурором передано до суду обвинувальний акт стосовно начальниці відділу освіти РДА, яка обвинувачувалася у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Під час досудового розслідування установлено, що відділом освіти у 2018 році було здійснено закупівлю шкільних меблів для закладів освіти району шляхом поділу предмету закупівлі на частини. Це вчинено з метою уникнення процедури відкритих торгів у порушення Закону України «Про публічні закупівлі».

Також установлено, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника значно відрізнялися від вимог, що були визначені відділом освіти у тендерній документації. 

Крім того, закуплені за бюджетні кошти шкільні парти та стільці не відповідають вимогам, установленим до шкільних меблів Нової української школи, а їх закупівля здійснена за значно завищеною ціною, чим спричинено збитки державі на суму 340 тис. грн. 

Під час судового розгляду суд вийшов за межі висунутого обвинувачення, зазначеного в обвинувальному акті, та змінив правову кваліфікацію кримінального правопорушення з ч. 2 ст. 364 на ч. 2 ст. 367 КК України. 

Не погодившись із вироком суду, прокурор подав апеляційну скаргу, наполягаючи, аби обвинувачена була притягнута до кримінальної відповідальності саме за ч. 2 ст. 364 КК України. 

Колегією суддів Вінницького апеляційного суду визнано обґрунтованими доводи прокурора, скасовано вирок Мурованокуриловецького районного суду та призначено новий розгляд у суді першої інстанції. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1369