Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2021

Виявлено факт безпідставного утримання особи в ізоляторі тимчасового тримання Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та Вінницькій установі виконання покарання № 1

За результатами проведеної Вінницькою обласною прокуратурою перевірки виявлено випадок несвоєчасного звільнення затриманої особи з ізолятора тимчасового тримання № 1 Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та безпідставного її доставлення працівниками поліції до державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

Так, працівниками відділення поліції № 1 Вінницького районного управління поліції на підставі розпорядження Вінницького міського суду про виконання вироку 28.04.2021 затримано чоловіка, засудженого до позбавлення волі, та поміщено його до ізолятора тимчасового тримання № 1 Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

При цьому, працівниками поліції залишено поза увагою, що судом на підставі ч. 5 ст. 72 КК України засудженому зараховано в строк покарання строк попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі, у зв’язку з чим строк невідбутого покарання становив лише два дні.

Таким чином внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків працівниками ізолятора тимчасового тримання проігноровано те, що у засудженого строк відбування покарання закінчився 30.04.2021 та він підлягав звільненню з ізолятора у першій половині вказаного дня згідно ч. 2 ст. 153 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Більше того, після фактичного відбуття строку призначеного судом покарання працівниками поліції безпідставно конвойовано вже незаконно утримувану особу до державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

В свою чергу відповідальні працівники державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)», які перебували на чергуванні не перевірили наявність законних підстав для поміщення до установи доставленого працівниками поліції чоловіка, внаслідок чого останній незаконно утримувався у слідчому ізоляторі установи до 05.05.2021.

У зв’язку з цим обласною прокуратурою внесено вказівки керівникам Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)» про притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, територіальним управлінням ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, наразі проводиться досудове розслідування за фактом протиправних дії працівників поліції та установи виконання покарань, що призвели до істотних порушень охоронюваних законом прав особи на свободу.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1591