Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.05.2021

Прокуратура вимагає усунути порушення прав засуджених, які відбувають покарання в ДУ «Літинська виправна колонія №123» (ФОТО)

Вінницькою окружною прокуратурою проведено перевірку в державній установі «Літинська виправна колонія № 123» з питань дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства та санітарно-епідемічного забезпечення під час тримання засуджених в дисциплінарному ізоляторі, порушення процедури застосування до засуджених дисциплінарних стягнень та медичного обслуговування ув’язнених.

Прокурорами виявлено ряд порушень в  діяльності ДУ «Літинська виправна колонія №123» під час застосування до засуджених дисциплінарних стягнень, умов тримання ув’язнених в спеціальних приміщеннях установи.

Так, не створено належні матеріально-побутові та санітарні умови для тримання засуджених в дисциплінарному ізоляторі установи. Камери ДІЗО розміщені в напівпідвальному приміщенні, з підвищеною вологістю, приміщення не опалюється, температура в камерах є нижче ніж плюс 18 °C.  Облицювальна плитка в коридорі та деяких камерах ДІЗО  на стінах та місцями на підлозі відсутня, штукатурка стін місцями пошкоджена. У камерах ДІЗО на стінах наявні сліди затікання, плісняви, фарбопокриття стін, стелі та підлоги пошкоджене, не оновлене. Незадовільний є стан водогінної стічної системи в деяких камерах, унаслідок чого вода не стікає.

Не відповідає санітарним нормам душова кімната, де дерев’яне покриття підлоги пошкоджене, окремі дошки прогнилі, фарбопокриття підлоги пошкоджене та не оновлене, санітарне прибирання належним чином не здійснюється.

У дисциплінарному ізоляторі допускається незаконне використання засудженими впродовж робочого дня постільних речей та верхнього одягу, адже згідно ст. 134 КВК України та Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань вони видаються лише на час сну та на час виходу з приміщення.

Зауваження викликає оформлення окремих матеріалів за результатами розгляду дисциплінарною комісією установи питань про накладення дисциплінарних стягнень на засуджених. Окремі документи неналежно оформлюються та не відповідають рішенням, які були прийняті на комісіях.

З порушенням оформлюються деякі матеріали за фактами приховування від огляду та спробі передачі засудженим заборонених предметів, огляд правопорушників ників здійснюється особами різної статті.

Невтішною є організація роботи медичної частини №123 філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області з питань надання медичної допомоги засудженим, які відбувають покарання у виправній колонії.

Унаслідок відсутності профілюючих лікарів не забезпечено  кваліфіковане обов’язкове медичне обстеження новоприбулих засуджених, надання їм за потреби необхідної медичної допомоги,  проведення щорічного профілактичного огляду засуджених, а також періодичних обов’язкових лабораторних досліджень.

Окреме обладнання медчастини застаріле, не працює та не оновлюється. Потребують ремонту деякі медичні палати для лікування хворих засуджених.

Зауваження викликає стан ведення та оформлення медичної документації.

За фактами проведеної перевірки  Вінницькою окружною прокуратурою, з метою негайного усунення виявлених порушень закону, які свідчать про нелюдське поводження з в’язнями внесено вказівку начальнику виправної колонії, а також через обласну прокуратуру керівнику філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області.

                                     

 


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1862