Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2021

Прокуратура Вінниччини запобігає незаконному використанню бюджетних коштів

Протягом 2020 року органами прокуратури Вінниччини у бюджетній сфері було пред’явлено позовів на суму 6,2 млн гривень.

Прокурорами вживались заходи щодо повернення в судовому порядку сплачених бюджетних коштів за будівельні роботи, які реально не були виконані.

До прикладу, прокуратурою подано позовну заяву до Господарського суду Вінницької області в інтересах держави до суб’єкта господарювання про стягнення на користь районної державної адміністрації безпідставно сплачених коштів в сумі 1,1 млн гривень. Рішенням першої інстанції позовну заяву прокуратури задоволено в повному обсязі, вживаються заходи щодо його реального виконання.

Протягом року проводилась робота по стягненню в судовому порядку збитків, завданих державі кримінальними правопорушеннями.
Так, до Вінницького окружного адміністративного суду подано позовну заяву до фізичної особи про відшкодування 620 тис. гривень збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення у бюджетній сфері. Заяву прокурора задоволено в повному обсязі, здійснюється контроль за реальним виконанням рішення.

Загалом у 2020 році у цій сфері судами задоволено позовів на суму 3,9 млн гривень, добровільно відшкодовано 79 тис. гривень та забезпечено виконання рішень судів на суму 300 тис. гривень.

Також вживаються заходи представницького характеру щодо оскарження рішень судів, які зачіпають інтереси держави у бюджетній сфері.

Характерними порушеннями є визнання в судовому порядку дійсними правочинів без проведення їх державної реєстрації та сплати обов’язкових платежів до бюджету.

Так, упродовж року прокурорами внесено 5 апеляційних скарг на судові рішення, з яких наразі 3 задоволено.

Крім того, за наслідками представницької діяльності у зазначеній сфері розпочато 24 кримінальні провадження.

Органи прокуратури Вінниччини продовжують роботу щодо захисту інтересів держави у бюджетній сфері.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1363