Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.11.2020

«Ні!» Насильству

Щорічно в Україні, з 25 листопада по 10 грудня, проводиться Міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою.

Формування в державі нетерпимого ставлення до будь-якої форми насильства, привернення уваги громадськості до проблем, що виникають під час подолання цих негативних проявів, ‒ завдання всіх уповноважених органів, які здійснюють заходи щодо запобігання та протидії насильству, прокуратура є одним із них.

На жаль, від насильства потерпають не лише дорослі, а й діти.

З метою вирішення нагальних питань захисту дітей, які стали жертвами кримінальних правопорушень, недопущення повторного їх травмування, обласною прокуратурою налагоджена тісна співпраця з органами поліції, пробації, спеціальними органами та службами Вінницької обласної державної адміністрації, регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Окрім цього, до складу міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, створеною Вінницькою обласною державною адміністрацією, делеговано двох прокурорів які, в межах визначених законодавством повноважень, беруть участь у засіданнях цього міжвідомчого органу.

Захист дітей, які постраждали від різних форм насильства, у тому числі і домашнього, є одним із головних обов’язків ювенальних прокурорів Вінниччини у межах кримінального провадження.

Так, у цьому році, в 38 кримінальних провадженнях, зареєстрованих за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я, статевої свободи та статевої недоторканості дітей, моральності, скоєння домашнього насильства стосовно дітей, обвинувальні акти передані до суду. З них у 9 ухвалені вироки та обвинувачені особи визнані винуватими у вчиненні кримінальних правопорушень стосовно дітей.

Зокрема, у червні цього року Мурованокуриловецьким районним судом, до 5 років 6 місяців позбавлення волі засуджено 25-річного чоловіка за вчинення ним злочину, передбаченого ч. 3 ст. 153 КК України. Прокурором у суді доведено вчинення молодиком сексуального насильства стосовно неповнолітньої дівчини.

Хмільницьким міськрайонним судом, за принципової позиції прокурора у кримінальному провадженні, до 6 років позбавлення волі засуджено 65-річного діда, який вчинив розпусні дії стосовно своєї 11-річної онучки.

Прокурорами Вінницької місцевої прокуратури доведено у суді факт катування, двома молодиками поблизу гуртожитку одного із навчальних закладів міста Вінниці студента цього ж навчального закладу.

Наразі ще один обвинувальний акт за обвинувачення трьох неповнолітніх дівчат у катуванні своєї однокурсниці розглядається Козятинським міськрайонним судом.

Прокурорами Жмеринської місцевої прокуратури передано до суду обвинувальний акт стосовно «горе-батька», який наніс своїй 7-річній дитині тілесні ушкодження легкого ступеню тяжкості. Згодом цей же чоловік побив дружину, внаслідок чого вона померла.

Наголошуємо, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом, а винуваті особи у вчиненні злочинів стосовно дітей неодмінно понесуть покарання.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1545