Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2019

Наполеглива робота прокурорів Вінниччини щодо забезпечення захисту державних інтересів є системною і постійною

Упродовж першого півріччя цього року, реалізовуючи конституційну функцію з представництва інтересів держави в суді, органам прокуратури області вдалось досягти позитивних результатів.

За позовами органів прокуратури області судами відкрито провадження у справах на суму 280 млн гривень та задоволено понад 100 позовів на 60 млн гривень.

На даний час у провадженні судів перебуває 80 справ на 376 млн гривень.

Так, у зв’язку з усуненням порушень та поновленням інтересів держави, органами прокуратури області подано позовну заяву про повернення Вінницькій обласній Раді земельної ділянки лісогосподарського призначення площею 243,5 га та вартістю 185 млн гривень, що знаходиться на території Глуховецької селищної ради Козятинського району Вінницької області. Господарським судом Вінницької області за вказаним позовом відкрито провадження у справі та наразі триває судовий розгляд.

 

Також, господарським судом м. Києва відкрито провадження за позовом  в інтересах держави в особі Ситковецької селищної ради Немирівського району Вінницької області до приватного акціонерного товариства про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки промисловості площею 82,5 га та вартістю майже 80 млн гривень.

 

Прикладом принципової позиції та активної роботи прокуратури, з метою захисту інтересів держави, є реальне виконання судових рішень.

Більш ніж у 3,5 рази зросла сума реального виконання судових рішень та складає 476 млн гривень, що становить 78 % від суми рішень, що підлягають виконанню – 611 млн гривень.

Повернуто або попереджено незаконне надання понад 350 га земель.

Також, органами прокуратури області під час опрацювання державних закупівель з початку року попереджено незаконні виплати з бюджету у сумі 7 млн гривень.

Зокрема, у червні 2019 року забезпечено реальне виконання рішення господарського суду Вінницької області, яким зобов’язано одне з приватних акціонерних товариств Вінницької області повернути Вінницькій обласній державній адміністрації земельну ділянку лісового фонду на території Жорницької сільської ради Іллінецького району площею 239 га та вартістю майже 300 млн гривень.

За сприяння органів прокуратури області реально виконано рішення господарського суду Вінницької області, яким зобов’язано суб’єкта господарювання повернути Вінницькій обласній державній адміністрації земельну ділянку промисловості на території Ладижинської міської ради площею 48 га та вартістю понад 90 млн гривень.

 

Також, повернуто територіальні громаді смт Чечельник 2 земельні ділянки промисловості площею майже 7 га та вартістю 25 млн гривень.

Крім цього, задоволено 87 скарг прокурорів, поданих у порядку відомчого контролю, на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби, та розпочато 31 кримінальне провадження.

Упродовж шести місяців 2019 року органами прокуратури області внесено 25 апеляційних та касаційних скарг на судові рішення, з яких наразі 11 задоволено, у тому числі в ході моніторингу незаконних судових рішень, що порушують інтереси держави, 4 апеляційні скарги на рішення судів, які розглянуті та задоволені.

Зокрема, постановою Вінницького апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу прокуратури області в інтересах держави в особі Ковалівської об’єднаної територіальної громади та скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області у справі за позовом особи до Ковалівської сільської ради Немирівського району про визнання у порядку спадкування за заповітом права постійного користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства площею 34 га та вартістю понад 4 млн гривень.

Упродовж першого півріччя поточного року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено та направлено до суду 207 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, за результатами судового розгляду яких до відповідальності у виді штрафу притягнуто 116 осіб.

Із загальної кількості притягнутих до відповідальності осіб, 97 – за порушення вимог фінансового контролю (несвоєчасне подання декларації або неповідомлення чи несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані) та 19 – за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів або прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів.

Упродовж вказаного періоду органами прокуратури внесено  56 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами розгляду яких 26 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2471