Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2019

Прикладом активної роботи прокурора, з метою захисту інтересів держави, є реальне виконання судових рішень

Ураховуючи, що кінцевою метою вжитих заходів представницького реагування є реальне поновлення інтересів держави, органи прокуратури області приділяють значну увагу стану реального виконання судових рішень.

Так, у поточному році органами прокуратури Вінниччини уже виконано судових рішень на загальну  суму  96 мільйонів гривень.

Зокрема, прокуратурою Вінницької області забезпечено реальне виконання рішення господарського суду Вінницької області у справі за позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури щодо повернення товариством за актом прийому-передачі Вінницькій обласній державній адміністрації земель промисловості площею 48 га вартістю 91,9  млн гривень, які використовувались незаконно.

Вагомою є також робота керівників місцевих прокуратур щодо реального виконання судових рішень.

Як приклад, Вінницькою місцевою прокуратурою вжито заходів щодо виконання двох рішень суду за позовами минулих років в інтересах  ВАТ «Державний ощадний банк України» філії  Вінницьке міське відділення. Зокрема, з відповідачів, на користь державного банку, стягнуто 710 тис. гривень.

Крім того, частково виконано рішення суду за позовом заступника керівника Вінницької місцевої прокуратури в інтересах Вінницької міської ради про стягнення з боржника – юридичної особи збитків на суму  76 тис. гривень, завданих внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

Калинівською місцевою прокуратурою, на виконання рішення районного суду, вжито заходів щодо стягнення з фізичної особи на користь держави шкоди у розмірі  54 тис. гривень, завданої навколишньому природному середовищу незаконною порубкою лісу.

За активної позиції Могилів-Подільської місцевої прокуратури виконано 2 рішення районного суду за позовами прокурора в інтересах сільської ради щодо визнання двох земельних ділянок відумерлою спадщиною. В комунальну власність територіальної громади передано 2 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 7 га та вартістю 160 тис. гривень, про що внесено відомості до Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Аналогічне рішення суду виконано Бершадською місцевою прокуратурою. Так, у комунальну власність  сільської ради передано земельну ділянку площею  майже 2 га та вартістю  67 тис. гривень, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

В іншому випадку, Немирівською місцевою прокуратурою забезпечено виконання рішення районного суду щодо передачі безхазяйного нерухомого майна (гідротехнічної споруди водного об’єкта) вартістю майже 152 тис гривень у власність сільської ради, відомості про реєстрацію права власності внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Жмеринською місцевою прокуратурою реально виконано рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 18.09.2018 за позовом в інтересах управління Укртрансбезпеки про стягнення з юридичної особи – перевізника плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом у сумі 10 тис. гривень.

Поряд із цим, за результатами вивчення матеріалів виконавчого провадження у частині своєчасності та повноти вжиття заходів, спрямованих на реальне виконання судових рішень, постановлених за позовом прокурора,  та з метою активізації виконавчих дій органами прокуратури в поточному році внесено 10 скарг на дії чи бездіяльність державних виконавців, які задоволено.

Наполеглива робота щодо реального виконання рішень суду за позовами прокурора триває.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1964