Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.12.2018

Прокуратура Вінницької області на захисті інтересів держави у сфері охорони дитинства

Могилів-Подільською місцевою прокуратурою Вінницької області, за результатами моніторингу веб-порталу державних закупівель на сайті «Prozorro» та опрацювання договорів щодо харчування осіб в навчальних закладах Могилів-Подільського району, встановлено, що між дитячим яслами-садком одного з сіл району та фізичною особою підприємцем укладено договір про закупівлю продуктів харчування на суму 94 тис. гривень.

Однак, в порушення вимог Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України «Про публічні закупівлі» та ряду підзаконних актів у вказаному договорі не визначено конкретне найменування та кількість продукції, що є предметом цього договору.

Відсутність стандартизації опису в договорі предмета державних закупівель не відповідає принципам відкритості та прозорості на всіх стадіях процедур закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти.

Неправильне застосування законодавства є очевидним.

Проте, беззаперечно, головним є те, що організація необхідного, якісного та безпечного харчування дітей дошкільного навчального закладу, добре налагоджене постачання продуктів харчування відповідних видів, визначених договором, є одним із ключових умов забезпечення здоров’я дітей.

Невизначення конкретного предмету продуктів харчування відповідно до Національного класифікатора може у подальшому призвести до надання неякісних послуг щодо здійснення поставки продуктів харчування, дозволених для дітей дошкільного навчального закладу.

Наразі позовна заява перебуває на розгляді в Господарському суді Вінницької області.

З метою соціального захисту дітей та забезпечення належного й безпечного їх харчування органами прокуратури області продовжується вивчення питання дотримання закладами та органами освіти Закону України «Про публічні закупівлі» під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, у т.ч. тих, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена для здійснення публічних закупівель.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2072