Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.09.2018

На Вінниччині, за принципової позиції прокуратури, постановлене з грубим порушенням вимог закону рішення суду першої інстанції скасовано

У липні цього року, Хмільницький міськрайсуд безпідставно задовільнив подання місцевого органу пробації про заміну кримінального покарання у вигляді штрафу на покарання у вигляді громадських робіт засудженій, яка перебувала на тридцять дев’ятому тижні вагітності.

Відповідно до ч. 3 ст. 56 КУ України, громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби.

Крім того, відповідно до вимог ст. 537 та 539 КПК України, такі питання розглядаються судом за участю судженого, його захисника, законного представника, прокурора. Проте, вищезазначених осіб Хмільницький міськрайсуд у судове засідання не викликав, чим позбавив можливості права учасників процесу висловити свою позицію при вирішенні питання про заміну покарання засудженій. Розглянувши без учасників справу одноособово, суд задовольнив подання органу пробації та замінив засудженій, яка перебувала у стані вагітності, кримінальне покарання у вигляді штрафу на покарання у вигляді п’ятдесяти годин громадських робіт.

Виявивши дану незаконну ухвалу суду, Калинівською місцевою прокуратурою Вінницької області подано на неї апеляційну скаргу, яку апеляційним судом Вінницької області задоволено.

Апеляційний суд погодився з доводами  прокурора про грубе порушення міськрайсудом вимог закону України про кримінальну відповідальність та КПК України щодо заміни покарання засудженій, яка перебувала у стані вагітності, а також без виклику та участі учасників процесу, скасував оскаржувану ухвалу та направив справу на новий судовий розгляд у місцевий суд.

Таким чином, завдяки принциповій позиції органів прокуратури, постановлене з порушенням процесуального закону рішення щодо вагітної скасовано.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2721