Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.04.2018

Право на звернення

Зменшення обсягу повноважень органів прокуратури, зміна структури органів прокуратури та вжиті організаційні і практичні заходи, врегулювання порядку вирішення звернень у кримінальній та некримінальних сферах, сприяли зменшенню кількості звернень, які надійшли та розглянуті органами прокуратури області у 2018 році.


Так, упродовж 1 кварталу 2018 року, до органів прокуратури Вінницької області надійшло 2 тис 389звернень, з яких розглянуто по суті – 2275.


Характерними для звітного періоду стали звернення учасників АТО Козятинського та Тростянецького районів, з приводу захисту їх соціальних та майнових прав. Також слід відмітити активну позицію «ГО Філософія серця» від якої надійшла значна частина скарг щодо законності проведення тендерних процедур на території Крижопільського та Калинівського районів. 


Громадяни та представники юридичних осіб продовжують надсилати до органів прокуратури для розгляду звернення з питань, що пов'язано не лише з юридичною необізнаністю заявників, які хибно вважають, що при направленні їх звернень органами прокуратури за належністю здійснюватиметься особливий контроль за станом розгляду та будуть надані конкретні вказівки щодо організації перевірки. Непоодинокими причинами, що породжують надходження даної категорії звернень, є ігнорування посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування вимог законодавства з питань оплати праці, соціального захисту, у сфері містобудівної діяльності, землекористування, про звернення громадян тощо.


За відсутності передбачених законом повноважень щодо розгляду певного кола питань, порушених у зверненнях, упродовж поточного року 618 або кожне третє із розглянутих, переслано за належністю відповідному органу контролю чи посадовій особі.


Із вирішених 1040 звернень задоволено - 26, що є свідченням забезпечення їх якісного, своєчасного та об’єктивного вирішення, реального поновлення порушених прав та основним критерієм ефективності роботи прокурорів з розгляду та вирішення звернень.


Упродовж поточного року можливістю подати звернення за допомогою телефонного зв’язку скористалося 20 громадян, засобами електронного зв’язку  - 82.


За результатами розгляду 61 звернення внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальні провадження.


Протягом цього року працівниками органів прокуратури Вінницької області забезпечено право 592 громадян на особистий прийом, особисто керівниками прокуратур прийнято 55 громадян, в тому числі 35 громадянина керівництвом прокуратури області. Крім того, керівництвом прокуратури області щомісячно здійснюються прийоми громадян за місцем праці та проживання громадян та запроваджено практику прийому осіб, які перебувають в місцях тимчасового позбавлення волі, зокрема організовано 7 виїзних прийомів керівництвом прокуратури області за місцем праці і проживання громадян та 5 виїздів до установ виконання покарань.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів прокуратури області

кількість переглядів: 2117