Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.06.2019

Стан додержання земельного законодавства в освітній сфері на контролі прокуратури Вінницької області

Органами прокуратури Вінницької області вивчено стан законності використання земель дитячих закладів та установ.

Установлено, що на території Вінницької області функціонує 1478 дитячих закладів, які користуються земельними ділянками, з яких 625 закладів мають у користуванні земельні ділянки на підставі правовстановлюючих документів,   853 - ще не мають таких документів.

Відсутність правовстановлюючих документів на землю створює передумови для зловживань її користування, формує ризики для нормального функціонування навчального закладу та навчального процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушує інтереси держави у сфері охорони дитинства.

З метою недопущення наведених та інших ризиків органами прокуратури області впродовж останніх років здійснюються заходи представницького характеру шляхом пред'явлення позовів зобов'язального характеру до органів місцевого самоврядування щодо вжиття заходів із оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні закладів освіти.

Так, у цьому році судами задоволено 2 позови керівника Вінницької місцевої прокуратури з указаних питань, 1 позов керівника Жмеринської місцевої прокуратури, а також закриті провадження у зв'язку з добровільним виконанням позовних вимог за 2 позовними заявами керівника Бершадської місцевої прокуратури. Загальна площа земель за цими позовами склала майже 11 га, з яких на площу 9,2 га правовстановлюючі документи перебувають на стадії виготовлення.

Прокуратурою області, на адресу Вінницької обласної державної адміністрації, скеровано лист із пропозиціями щодо забезпечення належного здійснення керівниками закладів освіти області повноважень щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки навчальних закладів, а також недопущення незаконного їх відчуження або використання.     

  
Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1933