Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2019

Прокуратурою Вінницької області вивчено стан додержання законів та прав неповнолітніх при застосуванні до них заходів, пов’язаних із обмеженням особистої свободи, у справах про адміністративні правопорушення

Поведінка дітей і підлітків, зокрема, її протиправна спрямованість, є віддзеркаленням складного сучасного стану соціально-економічного та культурного життя нашого суспільства. Якщо у малолітньому віці дитина схильна до порушення загальновстановлених норм поведінки, то, у разі невжиття заходів до її перевиховання, допущення негативної динаміки цього процесу, ці дитячі бешкети у подальшому житті можуть перерости у протиправні діяння.

Наразі підлітки з 16 річного віку несуть відповідальність за вчинення ними адміністративних правопорушень. Здебільшого – це розпивання спиртних напоїв або поява у нетверезому стані у громадських місцях, куріння підлітками, дрібне викрадення чужого майна, дрібне хуліганство, порушення правил дорожнього руху, як водіями, так і пішоходами тощо. Усі ці правопорушення – це останній рубіж, переступивши через який, неповнолітні демонструють анти-суспільну установку та стають на слизьку злочинну дорогу. Беручи до уваги викладене, надзвичайно важливим є вжиття належних стримуючих заходів у виді застосування до підлітків передбачених законодавством заходів впливу та належна профілактична робота з дітьми, які вчинили адміністративні правопорушення.

Зважаючи на актуальність цієї проблеми, ювенальними прокурорами прокуратури Вінницької області, вивчено стан додержання законів та прав неповнолітніх при застосуванні до них заходів, пов’язаних із обмеженням особистої свободи, у справах про адміністративні правопорушення, а також, ефективність профілактичних заходів, вжитих у минулому році.

Установлено, що, протягом 2018 року, органами, визначеними ст. 255 КУпАП, складено 493 протоколи про адміністративні правопорушення щодо неповнолітніх. З них - 487 органами поліції та 6 - Могилів-Подільським прикордонним загоном.

Під час проведення перевірки встановлено численні факти неналежного виконання своїх обов’язків поліцейськими, у переважній більшості, відділів та  відділень ГУНП у Вінницькій області.

Протягом минулого року, мали місце випадки ненаправлення до суду працівниками поліції адміністративних матеріалів відносно неповнолітніх. Зазначені порушення негативно вплинули на проведення профілактичної роботи з підлітками, які вчинили адміністративні правопорушення, призвели до порушень щодо достовірності й своєчасності їх обліку, вивчення причин і умов вчинення правопорушень, організації профілактичного супроводу тощо, та свідчать про малоефективний відомчий контроль.

Так, співробітниками Хмільницького ВП, до суду не направлено 20 матеріалів про адміністративні правопорушення у відношенні підлітків, що є грубим порушенням ст. 257 КУпАП.  Аналогічні порушення встановлено в роботі Іллінецького ВП, якими до суду не направлено 11 таких протоколів, Козятинським  – 8, Погребищенським – 5 та Оратівським – 1.

Крім того, працівниками Козятинського ВП, не виконано вимоги ст.41 Закону України «Про Національну поліцію» щодо встановлення поліцейського піклування над особою, яка перебуває у громадському місці в стані алкогольного сп’яніння, а також, порушено право одного із неповнолітніх на захист, гарантоване ст. 268 КУпАП.

За минулий рік судами загальної юрисдикції області, через відсутність події і складу адміністративного правопорушення, їх малозначності та збігу строків накладення стягнення, закрито 36 справ про адміністративні правопорушення, вчинені неповнолітніми, матеріали щодо яких складено працівниками територіальних підрозділів ГУНП у Вінницькій області.

За наслідками проведених перевірок, керівникам ряду районних відділів поліції скеровано вказівки місцевих прокуратур, а всього 19 вказівок, з яких 10 вже розглянуто та задоволено, 7 посадових осіб притягнуто до відповідальності.

Прокуратурою Вінницької області, з метою посилення відомчого контролю, вжиття належних заходів, зокрема, щодо підвищення ефективності профілактичної роботи з дітьми, які вчинили адміністративні правопорушення, керівництву ГУНП у Вінницькій області скеровано вказівку, яка перебуває на розгляді.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1960