Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.03.2019

Виконуючий обов'язки прокурора Вінницької області Сергій Сухоребрий виступив на сесії обласної Ради 7 скликання та проінформував про результати діяльності органів прокуратури області у 2018 році

Розпочинаючи свій виступ в.о. прокурора Вінницької області Сергій Сухоребрий зауважив, що лише завдяки спільним зусиллям всіх правоохоронних органів регіону, злагодженій роботі обласної державної адміністрації, Ради, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування маємо певні позитивні результати.
                                     
Скоординованими заходами досягнуто зниження рівня злочинності з 90,5 до 80,3 злочинів на 10 тисяч населення, що більш ніж на 10 % менше у порівнянні з 2017 роком.

Зменшилась кількість особливо тяжких, тяжких кримінальних правопорушень та  злочинів середньої тяжкості.
Суттєво зменшилась кількість вчинених  крадіжок (з 6611 до 5148), розбоїв (з 94 до 52), вимагань транспорту (з 357 до 272) . (з 16 до 12), шахрайств (з 1043 до 764), злочинів проти безпеки руху та експлуатації.


                                                                                         

Більше викрито кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, вчинених із метою збуту.
Вдалося зупинити зростання кількості порушення правил безпеки руху та експлуатації транспорту, що спричинило смерть потерпілих (64 проти 65).
Незважаючи на зростання кількості вчинених на території області очевидних умисних вбивств, забезпечено їх повне розкриття (48). 
Вищим загальнодержавного є рівень розкриття кримінальних правопорушень (51,7 %, по державі 43,3 %).
Значною є кількість скерованих до суду кримінальних проваджень з обвинувальним актом (4453) .


                                                           

Попри велику навантаженість, в цілому, забезпечено належне здійснення прокурорами процесуального керівництва.
Загалом, упродовж минулого року, правоохоронними органами області закінчено трохи більше 20 тисяч кримінальних проваджень (20085), залишок незакінчених проваджень складає  більше 30 тисяч (30533). При цьому процесуальне керівництво забезпечують 210 прокурорів – навантаження складає в середньому 240 кримінальних проваджень на одного працівника .
 
 
                            
Активізовано діяльність по виявленню фактів хабарництва (з 89 до 132). Загалом, у минулому році, правоохоронними органами області за такими фактами розслідувано та скеровано  до суду 58 кримінальних проваджень .

 
Серед обвинувачених - керівники різних структурних підрозділів Державної аудиторської служби області, один з керівників та працівник Управління Укртрансбезпеки, державні виконавці, завідувач та експерти  обласного бюро судово-медичної експертизи, лікарі, керівники підприємств, службові особи органів місцевого самоврядування.
До суду скеровано обвинувальний акт відносно одного з керівників Головного територіального управління юстиції за фактами отримання неправомірної вигоди за не вчинення дій, пов'язаних із виконанням службових обов'язків.
Водночас, має місце не дотримання розумних строків судового розгляду таких проваджень. Ми намагаємся взаємодіяти з судами та знайти у них розуміння гостроти питання. Практикуємо направлення скарг до Вищої ради правосуддя щодо дисциплінарних проступків суддів (з початку року скеровано 2 таких скарги).
Загалом, у минулому році, судами області постановлено 13 вироків у яких обвинувачені засуджені до реальної міри покарання:

У 10-ти випадках до покарання у вигляді штрафу, у 2-х випадках суддя засуджений до позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією майна, інший  хабародавець на строк  5 років 8 місяців та ще в одному випадку особі присуджено громадські роботи.
Уже, в поточному році,  за підозрою у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, затримано одного з голів (Козятинської) районної ради та посередника – директора підприємства який мав передати гроші посадовцю від перевізників за не перешкоджання їхньої діяльності у розмірі 90 тис гривень.
Також затримано на одержанні частини неправомірної вигоди начальника земельного відділу однієї з міських рад в сумі 7,5 тис. доларів США, який, за попередньою змовою з міським головою, вимагали від потенційного забудовника 15 тис. доларів США за виділення земельної ділянки.
Міському голові та його підлеглому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України та обрано запобіжні заходи.
                                    
На третину більше, у порівнянні з минулим роком, (317 проти 233) направлено до суду протоколів про правопорушення, пов’язані з корупцією. На 75% більше (111 проти 63) притягнуто судом осіб до адміністративної відповідальності).




                                    
Правоохоронними органами області знешкоджено 7 злочинних груп (2017 рік – 6) у складі 27 осіб, які вчинили 51 кримінальне правопорушення. З них: у бюджетній сфері та легалізації коштів з корумпованими зв’язками, незаконне виготовлення, зберігання, збут підакцизних товарів, бандитизм, отримання неправомірної вигоди, незаконний обіг наркотичних засобів, у тому числі 2  у сфері корупції.



Так, до суду скеровано кримінальне провадження  відносно організованої групи, яка на території Чернівецького району обладнала підпільний цех по незаконному виготовленню алкогольних напоїв торгових марок іноземних брендів.
За результатами проведених обшуків вилучено підроблену продукцію в загальній кількості понад 13 тисяч літрів та обладнання для незаконного виготовлення та пакування алкогольних виробів.





Всього, у минулому році, судом розглянуто 3 кримінальні провадження цієї категорії, у яких вироком суду підтверджено ознаку ОЗГ стосовно 10 учасників злочинних угруповань, всіх засуджено до реальної міри покарання.
                                    
За фактами вчинених у бюджетній сфері правопорушень зареєстровано 53 кримінальних провадження, 26  проваджень цієї категорії, або майже половина,  скеровано до суду.
Встановлено осіб, що створили «конвертаційний центр». Для виведення коштів у тіньовий обіг використовували рахунки 20 фіктивних підприємств. Сума завданих збитків склала понад 31 млн гривень. Обвинувальний акт перебуває на розгляді в суді. З метою відшкодування завданих збитків накладено арешт на майно  (понад 1 млн грн) та заявлено цивільний позов на суму 31 млн гривень.
                                    
У сфері протидії "гральному бізнесу" до суду скеровано 2 кримінальних провадження за ст. 203-2 КК України, які перебувають на розгляді. У ході досудового розслідування вилучено 19 одиниць комп’ютерної техніки.


В одному випадку судом щодо осіб, які на території області організували діяльність підпільних гральних закладів ухвалено обвинувальний вирок та призначено покарання у виді штрафу – 510 тис гривень. Зазначені кошти сплачені до бюджету.
Крім того, на даний час, здійснюється процесуальне керівництво в аналогічному кримінальному провадженні щодо діяльності на території міста Вінниці грального закладу.

У ході здійснення першочергових слідчих дій вилучено 15 одиниць комп’ютерної техніки з спеціально встановленим програмним забезпеченням. Двом особам причетним до вчинення злочину повідомлено про підозру, стосовно третього члена організованої групи вживаються заходи спрямовані на його розшук та затримання.
                                    
Значна увага приділяється протидії злочинам терористичної спрямованості, пов’язаними із сепаратистськими подіями на сході. До суду скеровано 12 обвинувальних актів за обвинуваченням осіб в діяльності терористичної організації ДНР.
Вже з початку року,  в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано 2 провадження за фактом діяльності терористичних організацій ДНР, ще в одному провадженні  тривають слідчі дії.
                                   
За втручання прокурорів поновлено права понад 300 в’язнів (тобто майже кожного 10 засудженого в області) на матеріально-побутове, санітарно-епідеміологічне та медичне забезпечення, шість засуджених звільнено з дисциплінарних ізоляторів, поміщених туди незаконно із 33 у державі (найкращий показник серед областей України).
На вимогу прокуратури припинено експлуатацію частини камерних приміщень Вінницького слідчого ізолятора, які перебували у незадовільному стані, ремонтно-відновлювальні роботи тривають.

 
Приведено у відповідність до санітарних норм приміщення на контрагенському об’єкті для засуджених у м. Ладижині .


Прокурорськими перевірками, з відповідним реагуванням, встановлено факти незабезпечення в’язнів елементарними речами –  постільною білизною та матрацами, вартість якого складає близько 200 гривень .


 
Слід відмітити, що позитивні зміни у фінансовій допомозі установам виконання покарань області за рахунок місцевих бюджетів відбуваються вкрай повільно.
У минулому-поточному роках, за програмами підтримки діяльності правоохоронних органів, двом установам, які знаходяться у м. Вінниці, виділено більше 1 млн грн, разом з цим, Ладижинській та Літинській виправним колоніям надано лише по 30 та 5 тис. грн відповідно, а Крижопільський виправній центр, Могилів-Подільська та Стрижавська виправна колонія коштів не отримували взагалі.
За втручання, у тому числі прокуратури області, нарешті завершено реконструкцію стаціонарного відділення міжобласного центру судово-психіатричної експертизи, який знаходиться у складі обласної лікарні імені академіка Ющенка, однак, початок роботи центру гальмується через не вирішення питання про передачу в оренду його майна державній експертній установі.
Організовано питання впровадження на території області програми «Доступні ліки» для засуджених, понад 400 з яких зможуть отримувати більш якісні та ефективні лікарські засоби, необхідні для профілактики та лікування серцево-судинних, астматичних захворювань та цукрового діабету.
 



За активної позиції ювенальних прокурорів судами області, у понад 75% проваджень, ухвалено судові рішення з призначенням покарань, не пов’язаних з реальним позбавленням волі.
Лише 15 підліткам, у минулому році, обрано запобіжний захід тримання під вартою.
Поновлено права близько 500 дітей. Припинено незаконне використання земель навчальних  закладів площею 17,5 га, повернуто 5 приміщень закладів освіти.
Наведу лише один приклад. Всупереч законодавчій забороні частина приміщення Оратівської дитячо-юнацької спортивної школи використовувалося орендарем як сауна .

 

Як видно з реклами, доступ до закладу освіти був вільним для відвідувачів сауни в будь-який час доби. Діти, разом з дорослими, користувалися тими ж роздягальними, душовими. Така оренда суперечить не лише нормам чинного законодавства, а й нормам моралі. Суд задовольнив позов прокурора про звільнення приміщення, вживаються заходи до його виконання.
                                        
У минулому році, з метою захисту інтересів держави та територіальних громад,  органами прокуратури області заявлено позовів  на 429 млн грн, задоволено 211 позовів на  615 млн грн. Реально виконано судові рішення на 428 млн грн. Повернуто та попереджено незаконне надання земель площею понад 1 тисячу гектар .
 

У сфері державної та комунальної власності задоволено 15 позовів на суму 28 млн грн, ще 3 справи на суму 20 млн грн перебувають на розгляді суду. Реально виконано рішення судів  майже на 70 млн грн.
Так, господарським судом, задоволено позов прокуратури області до  товариства «Трест Київміськбуд – 1» та прийнято рішення про повернення у власність держави лікувального пансіонату «Ластівка» площею понад 6,5 тис. метрів квадратних, вартістю 45 млн грн, розташованого у лісопарковій зоні селища Стрижавка поблизу ставки «Вервольф» .


Рішення суду уже виконано та право власності зареєстровано за державою.
Оскільки земельну ділянку під пансіонатом площею 12,4 га викуплено товариством без додержання конкурентних засад, прокуратурою області пред'явлено ще один позов – про визнання незаконним та скасування рішення Стрижавської селищної ради про продаж ділянки. У грудні минулого року вказаний позов задоволено та рішення набуло законної сили.
У бюджетній сфері, упродовж минулого року, задоволено 45 позовів органів прокуратури на суму 2,5 млн грн, 23 позови на суму 855 тис. грн ще перебувають на розгляді.
Реально виконано судові рішення на суму 1,5 млн грн.
У сфері земельних відносин задоволено 78 позовів на суму 582 млн грн, 18 позовів на суму майже 7 млн грн ще перебувають на розгляді. Реально виконано судові рішення на суму більше 350 млн грн.
Виявлено порушення при використанні земель лісогосподарського призначення. Так, господарським судом області, задоволено позов керівника Калинівської місцевої прокуратури про повернення одним з товариств обласній раді земельних ділянок лісогосподарського призначення площею 258 га, що розташовані на території Зозулинецької сільської ради Козятинського району. Також, прокуратура уже домоглась реального виконання зазначеного рішення суду та повернення обласній раді лісу вартістю 205 млн грн.
Упродовж минулого  року органами прокуратури області забезпечено 707 участей у розгляді судами справ, внесено 26 апеляційних скарг, з яких на цей час розглянуто 24 та задоволено 21 скаргу, подано 16 касаційних скарг.


                                    
По області, як і в Україні загалом, спостерігається тенденція до зменшення кількості надходження звернень. Так, упродовж минулого  року, до органів прокуратури області надійшло понад 9 тисяч  звернень,   розглянуто та вирішено майже 7 тисяч.
Із загальної кількості розглянутих звернень, 74 - надійшли на телефон «гарячої лінії» та 286, які надійшли засобами електронного зв’язку.
У результаті законодавчих змін щодо форм реалізації повноважень органів прокуратури майже кожне четверте з отриманих, направлено за належністю до інших відомств(2386).
На особистому прийомі прийнято понад 4,5 тисяч  громадян.



 З питань представництва інтересів держави в суді задоволено 21 звернення – найбільше по Україні (всього по державі – 85).


                                     
Органи прокуратури області у своїй діяльності є відкритими, тому інформація про резонансні провадження, актуальні позови одразу виставляється на офіційний сайт обласної прокуратури. Лише у минулому році на адресу обласної державної адміністрації та Ради скеровано 52 розширених повідомлення про проведену роботу, проведено 4 прес-конференції.
Відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» забезпечено систематичне інформування громадськості про діяльність органів прокуратури області як на відкритих пленарних засіданнях обласної Ради так на засіданнях районних рад за місцем дислокації місцевих прокуратур.
                                      
Попри проведену роботу та певні здобутки, маємо ряд питань, що потребують посиленої уваги, як з боку правоохоронних органів, так і з боку органів державної влади та місцевого самоврядування. Насамперед, це ефективна протидія сепаратизму, фактам незаконного поводження зі зброєю, боротьба з корупцією, протидія злочинам у бюджетній, земельній сферах, посилення контролю на державному та митному кордонах.
Належну увагу слід приділити соціальному захисту незахищених верств населення, додержання їх конституційних прав. 
Впевнений, що лише спільними зусиллями зможемо зміцнити законність та правопорядок в регіоні.  
 

кількість переглядів: 3561