Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2017

З початку року прокурори вінниччини вирішили 3,5 тис звернень громадян

Незважаючи на зміни у законодавстві щодо звуження функцій органів прокуратури, громадяни і надалі продовжують звертатися за допомогою щодо вирішення  своїх власних проблем, які виникають  як у повсякденному житті ( порушення земельних меж,  сварка з сусідами,  ненадання довідки сільською радою), так і в захисті від злочинних посягань ( підроблення договорів оренди земельних часток паїв,  крадіжки особистого майна тощо).

Основні чинники надходження звернень до органів прокуратури - необізнаність громадян щодо порядку захисту своїх прав і свобод, відсутність систематичного відомчого контролю за належним забезпеченням процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, зверхнє та безвідповідальне ставлення посадових осіб органів державної влади та контролю до  людських проблем тощо.

За відсутності передбачених законом повноважень щодо розгляду певного кола питань, порушених у зверненнях, упродовж поточного року з майже 6 тис  звернень, які надійшли до органів прокуратури Вінницької області, 1499,  або кожне третє із розглянутих, переслано за належністю відповідному органу контролю чи посадовій особі.

Із вирішених 3,5 тис звернень задоволено 59, що є свідченням забезпечення їх якісного, своєчасного та об’єктивного вирішення, реального поновлення порушених прав та основним критерієм ефективності роботи прокурорів з розгляду та вирішення звернень.

Звернення мали різний характер. у більшості випадків скарги надходили з питань неналежного стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях та представництва інтересів держави в суді.

Упродовж поточного року можливістю подати звернення за допомогою телефонного зв’язку скористалося 44 громадянина, засобами електронного зв’язку  - 79.

За результатами розгляду 250 звернень внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальні  провадження.

Упродовж 2017 року працівниками органів прокуратури області забезпечено право майже 3,9 тис громадян на особистий прийом, особисто керівниками прокуратур прийнято 672, в тому числі 181 громадянина керівництвом прокуратури області. Крім того, керівництвом прокуратури області щомісячно здійснюється прийоми громадян за місцем праці та проживання громадян та запроваджено практику прийому осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі, зокрема,  організовано 21 виїзних прийомів керівництвом прокуратури області за місцем праці і проживання громадян та 12 виїздів до установ виконання покарань.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень
і запитів прокуратури області  
                                              

кількість переглядів: 1822