Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.07.2016

Прокуратурою області в органах кримінально-виконавчої інспекції виявлено факти неналежного проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженими

Органами прокуратури області упродовж червня-липня поточного року проведено перевірки в органах КВІ області та підрозділах Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області щодо стану додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства під час проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженими, які вчинили повторні злочини, перебуваючи на обліках у підрозділах  інспекцій. Установлено, що упродовж 2014-2015 років та 5 місяців 2016 року, 165 особами, які перебували на обліках в територіальних підрозділах КВІ області вчинено нові кримінальні правопорушення.
 У ході проведених перевірок виявлені численні порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства у діяльності вищевказаних органів. Вивченням особових справ засуджених, які звільнені від відбування покарання з випробовуванням, встановлено, що індивідуально-профілактична робота з ними інспекторами поліції ГУНП у Вінницькій області проводиться не належним чином.
 Всупереч вимог п. 3.5 розділу ІV Інструкції про порядок виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань інспекторами поліції не завжди надаються до кримінально-виконавчих інспекцій письмові довідки про проведену індивідуально-профілактичну роботу із засудженими особами.
Мають місце випадки не повідомлення інспекторами відділів (відділень) поліції органів КВІ про вчинення особами, які перебувають на обліку, нових злочинів, що свідчить про не належну взаємодію вказаних органів та не ефективний контроль на вказаному напрямі роботи.
Залишається великою кількість вчинених засудженими, які перебувають на обліку в підрозділах КВІ, адміністративних правопорушень, матеріали проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженими мають формальний характер, оскільки більшість дільничних інспекторів обмежуються лише написанням рапортів про проведення такої роботи, без долучення підтверджуючих матеріалів, пояснень.
Недостатньо перевіряється органами КВІ питання щодо підстав для скасування іспитового строку засудженим, а також повноти зібраних документів про порушення останніми обов’язків, визначених судом, під час встановлення іспитового строку, передбаченого ст. ст. 75, 76 КК України, що призводить до оскарження незаконних рішень суду в апеляційному порядку та задоволення вимог апелянтів.
Встановлені випадки не направлення повідомлень про взяття засуджених осіб на облік та відсутність їх підписів в листах явки на реєстрацію, що є порушенням вимог ст. 13 Кримінально-виконавчого кодексу України та п.п. 4.3, 5.4 Інструкції.
Усього в ході проведених перевірок на вказаному напрямі наглядової діяльності органами прокуратури області внесено 5 вказівок про усунення порушень вимог чинного законодавства, які знаходяться на розгляді.
Всього з початку року за ініціативи прокуратури області за такі порушення до відповідальності притягнуто 4 службові особи.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1964