Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.04.2015

Прокуратура Вінницької області спростовує безпідставні звинувачення обласної Ради

На сайті обласної Ради оприлюднено інформацію «Правоохоронні органи області не реагують на звернення Віктора Коваленка – батька загиблого у зоні АТО Героя України». Проведеною перевіркою підтверджено те, що викладені у публікації доводи щодо бездіяльності правоохоронних органів Вінниччини є безпідставними та свідчить про недостатню обізнаність працівників Вінницької обласної ради з дійсним станом справ.
Упродовж 2014 року Вінницька обласна Рада двічі скеровувала звернення Коваленка В.О. до прокуратури області для розгляду по суті. Відповідно до чинного законодавства направлення звернень громадян для розгляду до іншого органу є констатацією того факту, що проведення перевірки за доводами заявника не належить до компетенції особи, якій воно було адресоване.
При цьому, до прокуратури області надійшли оригінали скарг Коваленка В.О. з супровідними листами, підписаними головою обласної Ради Свитком С.М., у яких не було викладено ні позиції обласної Ради, ні будь-яких прохань чи пропозицій по суті скарги.
Таким чином, твердження Свитка С.М. про те, що обласна Рада зверталась до прокуратури області з питань, піднятих Коваленком В.О. на особистому прийомі, не відповідають дійсності.
Крім того, Законом України "Про звернення громадян" не передбачено обов’язку органу, який прийняв до розгляду звернення, повідомляти про його результати інших осіб, крім заявника.
Переписка прокуратури області з Коваленком В.О. триває з 2011 року. Протягом усього часу за його доводами проводились ретельні перевірки та у визначеному законодавством порядку вживались заходи для захисту його прав.
Варто зауважити, що Коваленку В.О. надавались вичерпні відповіді в установлені законодавством строки, підписані посадовими особами прокуратури області. Крім того, він неодноразово був на особистому прийомі у прокурора області та його заступників.
Досудове розслідування кримінального провадження щодо нанесення Коваленку В.О. тілесних ушкоджень ще у жовтні 2013 року завершено й на сьогодні триває його судовий розгляд.
Зауважимо, відповідно до чинного законодавства свої доводи щодо недоліків слідства Коваленко В.О. має право викласти в суді, який надасть їм оцінку в сукупності з іншими доказами та прийме остаточне рішення у провадженні.
Інформація, викладена на сайті обласної Ради, що "замість об'єктивного дослідження питання і покарання винуватців злочину, проти сина Віктора Коваленка - Юрія місцевими правоохоронцями було сфабриковано справу", також не відповідає дійсності. Жодної кримінальної справи (після набуття чинності КПК України 2012 року – кримінальні провадження) відносно Коваленка Ю.В. не порушувалось та у провадженні слідчих підрозділів УМВС України в області не перебувало.
Крім того, на даний час триває слідство у кримінальному провадженні за фактом хуліганських дій стосовно Коваленка В.О.
Прокурори і слідчі прокуратури, здійснюючи свої функції, є незалежними від будь-яких органів та інших посадових осіб і підкорюються тільки закону. Звернення представників влади, інших посадових осіб до прокурора з приводу конкретних справ і матеріалів, що знаходяться у провадженні прокуратури, не можуть містити будь-яких вказівок або вимог щодо результатів їх вирішення.
Вплив у будь-якій формі на прокурора чи слідчого з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків заборонено чинним законодавством. Тому просимо посадових осіб кожного органу державної влади та місцевого самоврядування здійснювати свою діяльність в межах наданих законодавством повноважень та виходячи з принципу пріоритету прав та свобод громадян.



Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2468